het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

16 juni 2022

13.00 - 21.00 uur

Deventer

75 sprekers | 5 ARTIESTEN | 12 podia | Food & drinks

Podium:

13:00

-

13:40

Damaris Matthijsen

Vrij, Gelijk en Samen; een radicaal perspectief op samenleven en samenwerken

Zo binnen, zo buiten; jezelf begrijpen als mens om vandaar uit een economie en samenleving te vormen die werkelijk mens- en Aardewaardig is. Dat is waar we in deze transformatie voor staan.

Hoe begrijp jij jezelf? Hoe begrijp jij de Aarde? En hoe ziet die mens- en Aardewaardige samenleving er in de vorm dan uit? In deze sessie krijg je daartoe de uitgangspunten aangereikt; Vrij, Gelijk en Samen. De brug tussen binnen en buiten.

Damaris is als geen ander in staat om je te raken met een groot verhaal over een nieuwe wereld dat, zo menselijk en doorleeft als het is, tegelijk ook zo klein is dat het je tot handelen aanzet en je niet meer loslaat. Deze sessie is voor alle mensen die de moed hebben om in de spiegel te kijken en een verlangen voelen om vanuit liefde en vertrouwen te bouwen aan een nieuwe wereld.

Kom en ervaar zelf hoe het kapitalistische en Rijnlandse denken en handelen omgevormd kan worden naar een radicaal mens- en Aardewaardige samenleving. Door ieder van ons, met wie jij nu bent en met wat je nu doet!

Biografie

Damaris Matthijsen is auteur van het op dit festival uitgekomen boek Vrij, Gelijk en Samen. De eerste in een reeks van Economy Transformers publicaties. Zij is Economy Transformer in hart en nieren. Al op haar 18e werd zij geraakt door de idealen van de Franse Revolutie als manier om een samenleving te organiseren.

In 2009 richtte zij Economy Transformers op, een beweging die is uitgegroeid tot school voor ondernemers. Je kan er een twee-jarige basisopleiding Samenlevenskunst volgen, korte(re) trainingen en praktijkgroepen rondom eigendom van grond en kapitaal. En initiatiefnemers en bedrijven kunnen er terecht voor individuele ondersteuning.

Zij woont met partner en twee kinderen in Almere Oosterwold in een gemeenschap met negen huishoudens. Zelf een huis bouwen en in een gemeenschap leven in een wijk die gericht is op duurzaamheid en stadslandbouw helpt haar om de idealen die zij heeft tot in alle lagen van haar leven vorm te geven. Zo is ze ook betrokken bij de oprichting van een staatsvrije B3 school waarmee zij bijdraagt aan onderwijsvernieuwing van binnenuit. En is ze bestuurslid van Natuur College.

Ze won met haar filmpje van Maatschap Wij de constructieve rebellen Award. Zie https://www.youtube.com/watch?v=GjRapEGB0IU 

Partners