het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

16 juni 2022

13.00 - 21.00 uur

Deventer

75 sprekers | 5 ARTIESTEN | 12 podia | Food & drinks

Podium:

15:00

-

15:40

Sacha Spoor

Ethische dilemma’s en de rol van de financial

Hoe beslissen financials bij het spanningsveld tussen business, waarden, strategie en compliance? Van CFO’s wordt steeds meer een strategische visie gevraagd. Tegelijk is de CFO ook het financiële geweten van de organisatie. Vanuit diverse stakeholders wordt druk op hem/haar uitgeoefend, bijvoorbeeld om targets te halen, ruimte te zoeken in de regels of om financiële weergaven aan te passen. In de definitie van de risk-appetite van de organisatie komen de waarden, integriteit en compliance samen met de marktgedreven prestatie doelen. CFO zijn betekent voortdurend balanceren tussen belangen van veeleisende mensen en partijen.
De CFO zet daarnaast de toon voor een juiste bedrijfscultuur, en voorkomt dat slecht financieel voorbeeldgedrag in de organisatie doorsijpelt en de ethische cultuur van de organisatie aantast. Voorbeelden zijn er te over: fraude bij Enron, corruptie bij Siemens, de goednieuwscultuur bij Imtech, de blame cultuur bij Pathé etc etc.

Sacha Spoor MBA (Nyenrode Business Universiteit), Boy Kunen Msc (compliance officer ABNAmro bank) en Max Wortmann Msc (directeur Wortmann Milieutechniek BV) hebben onderzoek gedaan naar vragen in het spanningsveld waarin de CFO zich bevindt. De bedrijfswaarden dienen ook voor een CFO leidend te zijn, maar hoe houd je daarin stand als de druk hoog oploopt? Hoe houdt de CFO het hoofd koel? Hoe blijft hij koersen op het eigen morele kompas, en op de waarden van de organisatie? Hoe kan de CFO zowel een financieel zakelijk leider zijn als het geweten van de organisatie met oog voor de strategie en waarden van de organisatie?Wat zijn de motieven en argumenten die financials hanteren bij besluitvorming bij dilemma’s in hun werk, op welke wijze worden besluiten genomen? Worden hierin ethische aspecten meegenomen, en in welke mate? Welke rol hebben de ethische aspecten in de besluitvorming en in hoeverre wegen deze mee? Een praktische keynote met discussie, interactie en verrassende inzichten.
Door Sasha Spoor, docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het Instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement (EIBE), Nyenrode Business Universiteit en Max Wortmann, directeur Wortmann Milieutechniek BV

Partners