EXTRA LANGE SESSIE VAN 70 MINUTEN
Maatschappelijke verwaarlozing, De uitwerking van neoliberalisme op overheid en burgers
In de organisatie-en veranderkunde komt er steeds meer aandacht voor de schaduwzijde van het functioneren van organisaties, die vaak destructieve gevolgen hebben voor die organisaties, mensen en de samenleving. Het concept van de verwaarloosde organisatie helpt om de destructieve kenmerken te duiden en passende interventies te kunnen doen.
Is dit gedachtegoed toepasbaar op het niveau van de samenleving?
Joost Kampen en Shirine Moerkerken nemen de deelnemers aan deze workshop mee in de maatschappelijke verwaarlozing die in Nederland zichtbaar en onzichtbaar aanwezig lijkt te zijn. Met de deelnemers aan de workshop onderzoeken we:
Joost en Shirine leren je de zwarte kanten van het (georganiseerde) leven onderzoeken en aankijken. Zonder de hoop te verliezen. Want herkennen van verwaarlozing, maakt het ook mogelijk er niet onbedoeld onbewust aan bij te dragen. En misschien zelfs kleine openingen te vinden voor verbetering of wat er is dragelijk te maken.
Literatuur:
– Herman Tjeenk Willink (2021) Kan de overheid crises aan?
– Joost Kampen (2011) Verwaarloosde organisaties, (2017) Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties en (2020) Advieswerk in verwaarloosde organisaties
– Shirine Moerkerken (2021) Conflicteren