Saskia Claassen

Rijnlands Organiseren in de Wageningse praktijk!

De Limes is de voormalige grens van het Romeinse Rijk en in ons land loopt de Limes langs de Rijn (Rijnlands model). Langs de noordoever van de Rijn ontwikkelde Wageningen zich destijds als vestingstad. Het Rijnlands model is daarmee onlosmakelijk met Wageningen verbonden en een bijzondere inspiratiebron voor onze organisatieontwikkeling. Werken voor Wageningen is betekenisvol werk doen bij een organisatie met ambitieuze en heldere doelen. We zijn een organisatie met een informele cultuur en eigenzinnig karakter waar de lach nooit ver weg is. Medewerkers krijgen veel eigen verantwoordelijkheid en kunnen meebouwen aan een organisatie die werkt met teams die voor een groot deel zelf de kwaliteit van werk organiseren. Aan de hand van drie voorbeelden laten we in deze workshop zien hoe wij Rijnlands Organiseren toepassen in de praktijk. Deze workshop is voor iedereen die ook meer vanuit intrinsieke drijfveren wil bijdragen aan een collectieve ambitie, met oog voor de samenleving en menselijke maat.

#Voorbeeld 1: Opgavegericht werken: instrument voor horizontale samenwerking
Aan de hand van opgavegericht werken vindt horizontale samenwerking plaats tussen medewerkers van verschillende organisatieonderdelen, college van B&W, raad, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Samen leiden we Wageningen naar een duurzame en betekenisvolle maatschappelijke positie vanuit samenwerkingskracht. Want alleen dan kunnen we een sociale, duurzame, innovatieve en groene stad worden met (intern)nationale impact voor huidige en toekomstige generaties.

#Voorbeeld 2: Coördinatoren als tussenwerkers
Bij het Rijnlands gedachtegoed staat de ‘voorkant’ van de organisatie (= het primaire proces) centraal. De voorkant is gericht op de realiteit/leefwereld en niet alleen op de vaak intern gerichte systeemwereld (procedures, formulieren etc.). Coördinatoren zijn in Wageningen in de letterlijke zin van het woord ‘tussenwerkers’ (tussen leef- en systeemwereld) om het één met het ander af te stemmen. Zoals een ober functioneert tussen het terras en de keuken/bar. Coördinatoren ontwikkelen zich als Rijnlandse leiders waarbij het ontwikkelen van brede taakvolwassenheid bij medewerkers centraal staat.

#Voorbeeld 3: Zwamcijssessies: instrument voor Rijnlandse organisatiedialoog
Om inzicht te krijgen in wat goed gaat en wat beter kan in onze organisatie voeren we (periodiek) organisatiedialoog vanuit het Rijnlands organisatiemodel. Dit instrument geeft gerichte duiding en inzicht in de organisatieontwikkeling. Zo verrijken we steeds samen ons organisatieverhaal, want de organisatie is nooit af. Kortom, de zwamcijssessies (saucijzenbroodje gemaakt van paddenstoelen) zijn een belangrijk instrument voor de komende jaren om als werkgever verantwoording van inspanningen te kunnen meten en weten.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op