Het grootste kennisfestival van noord nederland

15 september 2022

13.00 - 21.00 uur

Groningen

50 sprekers | 5 ARTIESTEN | 8 podia | Food & drinks


Share

Arne Hendriks

The Incredible Shrinking Man

The Incredible Shrinking Man is een artistiek en prijswinnend onderzoek van ontwerper/kunstenaar Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. Via speculatief ontwerponderzoek verkent Hendriks de mogelijkheden en gevolgen van een mens van een halve meter lang. The Incredible Shrinking Man draait in essentie om de wens om te krimpen. Om tot verandering te komen, moeten we ons eerst kunnen voorstellen dat iets kan veranderen en dat ook willen. The Incredible Shrinking Man richt zich sterk op het ‘herprogrammeren’ van onze vaak primaire reacties op groei en krimp, door ons denken hierover te ontregelen en bewust te maken van diepgewortelde angsten en verlangens. Kan de mens met net zoveel passie verlangen naar minder?

In 60 minuten neemt Arne Hendriks op speelse wijze het publiek mee in een theatrale lezing over Groei en Krimp. Na jarenlang research, wetenschappelijk onderzoek (van hemzelf en anderen) en performatieve experimenten deelt Arne graag wat hij nu weet en gaat interactief met het publiek op zoek naar een volgende stap in ons verlangen naar Krimp.

Bekijk alvast de trailer

Biografie

Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. In 2022 bestaat het project 15 jaar. In dit jaar wordt het jubileum kracht bijgezet met een unieke serie theatrale lezingen van Arne Hendriks over zijn onderzoek, waarin hij zijn unieke visie en kennis over krimp met een breder publiek deelt. In de lezing geeft hij op serieuze én ontregelende wijze uiting aan de dillema’s, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Op onnavolgbare wijze toont Hendriks hoe logica (feiten), verbeelding (oplossingen) én absurditeit (gedrag) alle onlosmakelijk met krimp zijn verbonden en doet hij het denken over krimp kantelen. De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, i.s.m. Arne Hendriks, actrice/regisseur Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds.

Partners