Jill van der Bijl en Maarten Heemskerk

Openbaar bestuur. Wees transparant over wat ertoe doet.

ProgrammaBlokkenschema

13:00 - 13:40 | Restaurant

Het vertrouwen in overheidsorganisaties en in de politiek staan ter discussie. De wijze waarop politiek en bestuur hebben geacteerd rond Groningen en de toeslagenaffaire heeft het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad. Meer transparantie kan helpen het vertrouwen te versterken tussen overheid en de samenleving. Bestuurders omarmen de roep om een transparante overheid, maar transparantie kan ook bestuurlijke besluitvorming in de weg staan en verhindert dat bestuurders vertrouwelijk goede zaken voor de samenleving kunnen doen.

Toch zijn er wel degelijk redenen om de transparantie van het openbaar bestuur te vergroten.

In deze sessie gaan Harro Spanninga, senior managing consultant van Berenschot en een specialist op het gebied van transparantie in het openbaar bestuur, aan de hand van prikkelende stellingen, met elkaar in gesprek over de uitdagingen met betrekking tot de implementatie van de Wet open overheid (Woo) en het werken aan een open en transparante overheid.

Het vraaggesprek wordt begeleid door Jill van der Bijl en Maarten Heemskerk.

Biografie

Jill van der Bijl is adviseur Digitale transformatie bij organisatieadviesbureau Berenschot. Zij werkt aan vraagstukken die gaan over de digitale transformatie van de overheid. Ze deed als bestuurskundige veel onderzoek naar de Wet open overheid en hielp diverse overheidsorganisaties bij de implementatie van de Woo.

Maarten Heemskerk is sociaal wetenschapper en directeur van onderzoeksbureau Statisfact. Een bureau gespecialiseerd in belevingsonderzoek binnen de publieke sector. Statisfact heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van onderzoek naar datagedreven werken en de staat van de informatiehuishouding vanuit medewerkersperspectief. Samen met Berenschot hebben zij meerdere onderzoeken uitgevoerd en implementaties vormgegeven in relatie tot de Woo.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op