EEN KENNISFESTIVAL

VOOR JOUW EIGEN ORGANISATIE?

Voor overheidsorganisaties, in de zorg & welzijn, in het onderwijs of binnen een profit-organisatie. We hebben genoeg mooie voorbeelden.

In de afgelopen 7 jaar organiseerden we  meer dan 40 Kennisfestivals

Bekijk de mogelijkhedenFOLDERSESSIEEen mooie eerste laagdrempelige start
Lees meer

Mooie voorbeelden

 • Gemeenten

  Met de gemeente Assen organiseren we ondertussen alweer drie jaar hele gave Kennisfestivals voor eigen medewerkers rondom ‘Het verhaal van Assen’. Van volledig online, tot hybride tot helemaal live. Op het laatste event waren ruim 600 deelnemers live aanwezig en in 2023 gaan we een heel groot festival organiseren met de gemeente en al haar partners.

  Met de gemeente Den Helder organiseerden we voor alle medewerkers het Springplank festival. Eén keer helemaal online en de laatste keer live op het prachtige terrein van de historische scheepswerf Willemsoord. En de gemeente Emmen hielpen we alweer voor de tweede keer met het grote Met Elkaar Festival voor eigen medewerkers.

  Maar de afgelopen jaren mochten we ook mooie kennisevents helpen organiseren voor de gemeente Den Haag, de gemeente Groningen en de gemeente Stichtse Vecht.

 • Gezondheid en welzijn

  Wat was dat een mooi Gezondheidsfestival op 28 november 2022 in de Harmonie in Leeuwarden. Vanuit Hi!Noord hielpen we met de organisatie van Het Gezondheidsfestival voor de drie noordelijke provincies. Met 1.000 bezoekers was het hartstikke vol. Gelukkig maakten we ook opnames van alle sessies op 4 podia waardoor veel mensen de lezingen alsnog kunnen kijken.

  Maar er zijn ook genoeg andere mooie voorbeelden. Begin 2021 organiseerden we samen met de TZA het volledige online Kennisfestival Technologie in Zorg en Welzijn met maar liefst 6.500 online deelnemers.

  En wat hadden we een leuke tijd in Brussel waar we EXPOO (het Vlaamse Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) mee mochten helpen om het Opgroeien-festival te organiseren. Vier dagen lang draaide alles daar om ouderschap. Met lezingen, werktafels, inspiratiesessies, speeddates, inkijkjes bij inspirerende praktijken, postersessies en boeiende verhalen bij EXPOO-poeder of bij Radio EXPOO.

  Voor VIGO bouwden we in 2019 samen een geweldig Kennisfestival op op hun mooie eigen terrein in Venraij en de afgelopen jaren organiseerden we verschillende online en hybride kennisevents. Zoals in september 2022 de VIGO Kennisdagen met 4 podia op een vaste locatie en een rondrijdende bus met eigen studio die verschillende VIGO-locaties in het land bezocht en vanaf daar gesprekken met collega’s uitzond.

  En voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land mochten we een mooi kennisfestival organiseren voor al hun medewerkers, vrijwilligers en relaties op een prachtige locatie.

  Maar ook een mooi festival Eenheid in de Zorg op het klooster in Zenderen of het Twente Beter Kennisfestival in Hengelo

 • Andere voorbeelden

  En zo zijn er nog heel veel andere voorbeelden. Met de Volksbank organiseerden we al een aantal keren Het Impact Festival voor al haar medewerkers, waarbij afgelopen keer ook met een studio in een rondrijdende bus, die misschien wel het meest gewaardeerde podium bleek. Maar ook het Verantwoordingsfestival voor de vo-scholen van Koers vo.

  Met Jitske Kramer en haar collega’s hadden we een prachtig online variant van het Nationale Deep Democracy festival met ruim 700 deelnemers, met Wouter Hart en Thom Verheggen organiseerden we het Verder met de Bedoeling festival en met Rianca Evers organiseerden we het Samensturingsfestival. Dat was zowel met live deelnemers, online kijkers en opnames voor haar online academy.

  En dan vergeten we bijna ons eigen Het Grootste Kennisfestival waarmee het allemaal begon. In 2023 alweer de 8e editie in Deventer en ook al 3 keer in Groningen en 1x in Breda

Gezondheidsfestival 1

Gezondheidsfestival 2

Gezondheidsfestival 3

Gezondheidsfestival 4

Assen 1

Assen 2

Assen 3

Eenheid 1

Eenheid 2

Eenheid 3

Eenheid 4

Eenheid 5

Springplank 1

Springplank 2

Springplank 3

ZONL 1

ZONL 2

ZONL 3

ZONL 4

Emmen 1

Emmen 2

Emmen 3

Deep Democracy 1

Deep Democracy 2

Deep Democracy 3

Impact 1

Impact 2

Den Haag 1

Opgroeien

Ervaringen

‘We hoorden van de collega’s van de gemeente Den Haag over hun online kennisfestival en de samenwerking met Rudie en Kornelis. En ja, waarom het wiel twee keer uitvinden?’ Wist wel dat het professioneel zijn, maar zo?
‘Inhoudelijk is een mooie mix gezocht van inhoud en plezier. Meteen pubquiz en een bingo, maar ook veel goede verhalen. Van externe topsprekers, maar vooral ook door het inzetten van alle talenten en kennis van eigen collega’s van de gemeente. Zodat het echt eigen werd. De uitdaging daarbij was nog wel om een programma met voor elk wat wils te maken. Dus niet alleen leuk en interessant voor collega’s op kantoor, maar ook voor de collega’s die buiten werken bijvoorbeeld.’
‘Het was een groot feest, heel bijzonder om in een eigen thuisbubbel te zitten wetende dat 700 man dat ook doet. En dan toch zó verbonden voelen. Ik ben er nog steeds van onder de indruk.’
Het grootste compliment? Dat het vanzelfsprekend leek dat er een volgend festival komt en dat het college daar zelf om vroeg.’
Rudie en Kornelis gaven het Samensturingsfestival 2022 de uitstraling die het verdient. Ze zijn duidelijk zeer ervaren in eventorganisatie, voelen goed aan wat er nodig is en zijn flexibel genoeg om bij te sturen in het proces Ik heb dat als buitengewoon prettig ervaren.
Samenwerken met Rudie en Kornelis is een genot. Feitelijk zijn ze hun product; je bouwt weliswaar aan een serieus en professioneel event maar het lijkt door hun ondersteuning, werkwijze en input meer op een feestje. Ze bewaken productie deadlines en financiën en zetten je inhoudelijke agenda onder voortdurende creatieve hoogspanning. Hun bijdrage aan het succes van het Noord-Nederlandse gezondheidsfestival is moeilijk te overschatten!

Hoe kunnen we helpen?

De naam Kennisfestivals zegt het al. We richten ons op het organiseren van waarbij kennis en inspiratie opdoen de rode draad vormt. Maar dan wel in een festivalsetting. Met meerdere podia, je eigen blokkenschema en een mooie locatie. Want leren mag gewoon heel leuk zijn en elkaar ontmoeten is een belangrijk onderdeel.

We helpen bij het zoeken van een locatie, opbouw van een heus festivalterrein met bijbehorende techniek, vergunningen, vormgeving, aankleding, een programma, de website met een blokkenschema en aanmeldsysteem, facturering en natuurlijk de communicatie om deelnemers te werven. Hoeft niet allemaal, we kunnen ook helpen bij 1 van de onderdelen.

Met een klein vast team en een groot netwerk aan specialisten kunnen hebben we tot nu toe alle vragen goed kunnen invullen.

 • We starten met een foldersessie

  We starten een samenwerking eigenlijk altijd met een foldersessie. Folder? Klinkt dat niet wat ouderwets/ja, nou ja… we maken niet echt een folder, maar gaan met elkaar (max 1,5 uur) aan de slag met de vraag ‘als er een folder zou zijn van jouw festival, wat zou er dan in staan? En niet onbelangrijk: er kan een flinke groep aan meedoen waardoor je direct veel betrokkenheid organiseert. Zo denken we samen na over een thema, een naam, een sfeer, kleuren misschien en de eerste namen voor het programma. Natuurlijk bedenken we hoeveel podia er moeten zijn. En wat komt er straks terug in de evaluatie? Weten we gelijk hoe hoog de lat ligt.

 • Communicatie & vormgeving

  Hoe zorg je ervoor dat het mooie event dat je met veel energie organiseert ook zoveel mogelijk deelnemers heeft. Ondertussen hebben we heel wat kennis en ervaring van festivalcommunicatie. Vaak helpen we mee. Soms alleen in advies of het maken van een communicatieplan maar vaak ook in de daadwerkelijke uitvoering. Helemaal afhankelijk van de aanwezige kennis en tijd die er bij de opdrachtgever is.

  En het moet er natuurlijk ook heel gaaf uitzien. Zodat je bij de eerste uitingen of een bezoek van de website al zin krijgt in het festival. Vaak maken we een mooie vormgeving waarbij we natuurlijk aansluiten bij de huisstijl van de opdrachtgever.

 • Programma

  Uiteindelijk staat en valt een goed Kennisfestival natuurlijk met een geweldig programma. Daar denken we natuurlijk graag in mee. 20 jaar ervaring in organisatieontwikkeling, veranderkunde en innovatief organiseren, een heel groot netwerk van sprekers en ons platform met online masterclasses helpt daarbij natuurlijk. Eigenlijk maken we altijd samen het programma. Met de specifieke vakkennis van de branche of organisatie gecombineerd met onze kennis lukt het altijd om een mooi programma te maken. Waarbij we natuurlijk ook graag meedenken over een vorm die werkt.

 • Een eigen technisch platform

  Alweer zo’n 5 jaar geleden bouwden we ons eigen technische platform. Wat we in de afgelopen jaren verder uitbreiden en verbeterden. Eigenlijk onmisbaar merken we steeds.

  We ondersteunen er live, hybride en online festivals mee/ We geven het steeds helemaal vorm in de stijl van het festival zodat het er altijd anders uitziet. Maar de onderliggende techniek is steeds hetzelfde. We creëren een online omgeving waarin het fysieke festival (of eventueel het online festival) worden verweven. Of je nu deelneemt aan het fysieke event, online wilt deelnemen of kiest voor een mix. Je komt allemaal op dezelfde online omgeving.

  Sprekers kunnen via een handig invulformulier zelf hun sessie tekst en foto(‘s)invoeren. Het blokkenschema wordt automatisch gegenereerd en is als pdf te printen. Deelnemers kunnen zich makkelijk aanmelden en we kunnen we reserveringen regelen als dat nodig is en desgewenst de facturatie automatisch instellen.

  Maar ook allerlei extra’s als een online prikbord, een inspiratiepagina of een boekensite en achteraf kunnen opgenomen sessie teruggekeken worden of kan je nagenieten van een aftermovie en de foto’s. Er is veel mogelijk.

 • Techniek

  Onmisbaar op elk event dus dat moet sowieso op orde zijn. We werken natuurlijk graag samen met de technische mensen op locatie, maar hebben ook een eigen team waarmee we al een flink aantal jaren samen alles invullen. Van de technische voorzieningen -zoals beeld en geluid-, maar ook opnames om achteraf terug te kunnen kijken of streaming van het festival. Is er krachtstroom nodig, is het aanwezige internet geschikt voor streaming, wat moet er aan beeld en geluid op welk podium zijn en hoe kunnen we het mooi aankleden.

 • Locatie, opbouw en aankleding

  Het zoeken van een gave locatie. Zorgen voor alle benodigde voorzieningen: van sanitaire voorzieningen, EHBO, Beveiliging, een evenementenvergunning tot en met de festivalaankleding en de stoelen en tafels.

 • Gebruik van ons festivalterrein

  Wil je echt iets gaafs? Denk dan eens aan het terrein dat wij 2x per jaar opbouwen voor onze eigen Kennisfestivals. Zou dat niet leuk zijn? Om dat te gebruiken voor jouw eigen medewerkers en of relatie evenement? Voordeel is natuurlijk dat we veel kosten kunnen delen en samen een heel gaaf festivalterrein kunnen opbouwen.

 • Projectmanagement/coördinatie

  Afhankelijk van de omvang van een kennisfestival komt er natuurlijk veel bij kijken. Meer dan de meeste klanten van tevoren verwachten. Waar nuttig en nodig vullen we graag het hele projectmanagement in.

INHOUDELIJKE TIPS

Ondertussen hebben we al een flink aantal festivals georganiseerd en we kunnen dus heel wat ervaring delen. Je kan er bijna een boekje over schrijven 😊. Zijn we trouwens ook mee begonnen dus wie weet binnenkort….

Maar voor nu alvast wat tips:

Contact

Wil je meer weten? Bel of mail even

Neem contact op