Tijs Huys en Michael Bloos

Eeuwig leven

ProgrammaBlokkenschema

13:00 - 13:40 | Rederij

De mens zoekt al eeuwen naar eeuwig leven. Dat was al die eeuwen tevergeefs, maar nu zijn er daadwerkelijk steeds meer mogelijkheden om de dood steeds langer uit te stellen of in zekere zin zelfs te overstijgen. Hoever willen we hierin gaan? En welke consequenties hebben deze ontwikkelingen, voor ons als individu en voor de maatschappij?

Chris Everlast gaat samen met zijn digitaal voortlevende vrouw Elsa [aanwezig via een scherm] in op wat er kan en komt op het gebied van fysiek langer leven. Wat kunnen we doen om veroudering tegen te gaan? Of om zelfs te verjongen? Daarnaast gaat hij in op virtueel voortleven. Hoe kan dit vorm krijgen? Welke vragen moeten we ons stellen over ons digital afterlife? In zijn verhaal verwerkt hij inzichten uit gesprekken met mensen gespecialiseerd in rituelen en rouw, met AI-experts en toekomstdenkers.

Als oprichter van het fictieve bedrijf Memento weet Chris alles over het (bij leven) laten inscannen van mensen, om diezelfde mensen na hun dood door middel van AI te laten voortleven. Je hoeft je overleden naasten niet meer te missen. Door de hoog geavanceerde technologie kan je na de dood van je geliefde, kind of beste vriend nog met hen chatten, praten over het verleden of plannen maken voor de toekomst. Memento analyseert hoe jij schrijft, hoe jij spreekt en hoe jij klinkt. Hoe dichter ze bij jou komen en hoe meer details ze van je kunnen vastleggen, hoe echter ze jou kunnen maken. Maar het hoogtepunt is de scan zelf. 360 graden en 160 camera’s die elk detail van jouw lijf en houding vastleggen.

Memento is een fictief bedrijf en Chris is een personage. Toch is alle technologie die Chris beschrijft op dit moment al mogelijk en klaar om toegepast te worden. Er moet daarom nu een gesprek gaan worden gevoerd over alle sociale, psychologische en ethische implicaties die digitaal voortleven met zich meebrengen. Wie kunnen dat beter dan de oprichter van de snelst groeiende startup gespecialiseerd op dit vlak én Elsa, zijn overleden maar digitaal voortlevende vrouw?

Chris Everlast is ontwikkeld in samenwerking met acteur Tijs Huys.

 

Biografie

Tijs Huys studeerde in 2008 af aan de Theaterschool van Amsterdam. Na zijn opleiding in Amsterdam volgde hij lessen bij de Mime opleiding Amsterdam en rondde zijn studies af met de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater te Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, het Friese gezelschapTryater, de Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel en de Milieubende. Hij geeft ook lessen en workshops aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, Amsterdamse Theaterschool en Ijsbrekers. Tijs maakt sinds enkele jaren podcasts, welke zijn uitgebracht bij NTR/VPRO en te horen via diverse podcastplatforms.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op