Op locatie

Masterclass

Innovatief organiseren

Serie Masterclasses

Een serie van 5 masterclasses Innovatief Organiseren en toegang tot Het Grootste Kennisfestival van Nederland.

Samen op zoek naar nieuwe en werkende vormen van innoveren, organiseren, besturen, samenwerken en ondernemen!

In deze serie bieden gerenommeerde, inspirerende en verrassende sprekers je vanuit theorie en praktijk aansprekende verhalen over Innovatief Organiseren in al haar facetten. De diepte in met 5 professionals. Stuk voor stuk topsprekers. Met veel ruimte om hierover met elkaar in dialoog te gaan en te bouwen aan een exclusief netwerk van ‘changemakers’ in de regio.

 • 5 Masterclasses met topsprekers in de regio
 • Elke masterclass van 16.30 – 20.00 uur inclusief een maaltijd
 • Toegang tot Het Grootste Kennisfestival van (noord) Nederland (13.00-21.30 uur)
 • Kleine groepen (zo’n 30-35 personen), dus actieve deelname van sprekers én deelnemers
 • Met elkaar in dialoog over de praktijk van Innovatief Organiseren
 • Bouwen aan waardevolle netwerken in werkomgeving

Opzet van de masterclasses

 • Elke masterclass start met een inspirerende spreker die zijn of haar visie geeft op een van de thema die op dit moment actueel zijn.
 • In het tweede, interactieve deel gaan we aan de slag met eigen vraagstukken en casussen van de organisatie of keten.
 • Gezamenlijk bespreken we de dilemma’s en uitdagingen die we in de weerbarstige praktijk tegenkomen en we zoeken naar inzichten en oplossingen op deze vraagstukken en casussen op te pakken.
 • Dat doen we in verschillende werkvormen die passen bij het onderwerp. De spreker denkt uiteraard ook mee en geeft aan het eind van de bijeenkomst ook zijn/haar visie op de casus/het vraagstuk.

 

Kosten

Je kan op twee manieren deelnemen aan de masterclasses

 1. Als co-creator

Een co-creator doet met vier personen mee aan de serie en zorgt tijdens één van de masterclasses voor een goede locatie (waarin we ook voldoende afstand kunnen houden) en inclusief eten en drinken. Kosten voor deelname aan de serie van vijf bijeenkomsten en toegang tot Het Grootste Kennisfestival bedraagt in dit geval € 3.250,-. Per deelnemer bedragen de kosten dus zo’n € 800,- (voor de hele serie en toegang tot Het Grootste Kennisfestival!).

 1. Als individueel deelnemer

De investering voor individuele deelname aan de serie van vijf bijeenkomsten en toegang tot Het Grootste Kennisfestival bedraagt € 1.395. Inclusief eten en drinken

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Meld
je aan

Programma

 • Kees Tillema: Ontgroeven Heilzame effecten van ruwe behandelingen in organisaties
 • Roek Lips: Nieuwe Leiders – Wie kies je om te zijn
 • Het Grootste Kennisfestival van Nederland
 • Shirine Moerkerken: Conflict eren. Conflict inzetten om verandering te veroorzaken (28-03-2023)
 • Richard Bergmans en collega’s: Green on
 • Karien Dommerholt: Gelijkwaardig samenwerken – als elke stem telt

*volgorde sprekers kan nog wisselen

Anders kijken, anders denken, anders doen

Kees Tillema

Kees Tillema is oprichter van en firmant bij Het Zuiderlicht Managementadviseurs. Hij heeft zich gespecialiseerd in rendementsvraagstukken waarin zowel ‘de economie’ als ‘de sociologie’ van organisaties verbonden worden. Hij is daarnaast verbonden aan de Executive Master of Finance & Control van de Rijksuniversiteit van Groningen. In zijn vrije tijd is hij instructeur full contact karate en klassiek musicus.

Roek Lips

Roek Lips (1961) is een veelzijdig persoon: journalist, schrijver, mentor, spreker, adviseur, bestuurder en film- en theatermaker. Toen in 2011 zijn achttienjarige zoon Job onverwacht overleed koos hij ervoor zijn leven een andere wending te geven.

Gefascineerd door de vraag ‘wat werkelijk van waarde is’ besloot hij opgedane inzichten met zoveel mogelijk mensen te delen. Hij publiceerde onder meer ‘Ben ik in Beeld’ , ‘Het boek Job’ en ‘Droom en daad’.

Shirine van Moerkerken

Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Shirine leerde het ambacht van interventiekunde van een aantal leermeesters, die aan de wieg hebben gestaan van dit mooie vak. In 2008 richtte zij Strange | Strategy and Change op, een netwerk van interventiekundigen en kunstenaars die het bestaande denken binnen organisaties veranderen op een methodisch verantwoorde en voor betrokkenen respectvolle en veilige manier. www.strange.nl

Karien Dommerholt

Als Delftse ingenieur begon Karien Dommerholt als speeltoestellenontwerper, nu werkt ze aan organisatievraagstukken die ze aanpakt met de creativiteit en oplossingsgerichtheid van een ontwerper. Het liefst zet ze haar tanden in thema’s die ertoe doen zoals burgerparticipatie, privileges en toekomstbestendig onderwijs. Een onderwerp waar ze als docent en manager in het hoger onderwijs veel ervaring mee heeft.

Karien vormt samen met Robert Tannemaat en Adrian Roest het organisatieadviesbureau SamenWerkt.nu en samen schreven ze ook het #1 managementboek ‘Als elke stem telt’.

Richard Bergsma en collega's

“Elk team heeft baat bij gevarieerde en uitdagende training om zo blind op elkaar te leren vertrouwen!”

Richard’s droom lag altijd bij het leger. De hechte band die hij zag bij zijn opa, oom en broer die bij defensie werkten inspireerde hem. Samen doelen halen die vooraf onmogelijk leken. Alles uit jezelf te halen. Het teambelang boven je eigen belang. Dit principe vormde de rode draad in zijn carrière als operator en commando instructeur. Met tientallen operaties waaronder enkele operationele HAHO parachute sprongen in het diepste geheim, weet hij als geen ander hoe je alleen als team kan excelleren als je blind op elkaar kunt vertrouwen en focus weet te bewaren.

Deze principes brengt hij jullie dan ook tijdens jullie team training bij. Als instructeur is hij bedreven in de (trainings) principes die binnen een Special Forces team worden gebruikt. Je leert knelpunten binnen een organisatie snel bloot te leggen. Zodat jullie optimaal leren presenteren, zelfs onder druk.

Opzet van het programma

1-Nieuwe Leiders - Wie kies je om te zijn

Al twee jaar achter elkaar de best beoordeelde spreker op Het Grootste Kennisfestival dus Roek Lips mag zeker niet ontbreken in deze serie masterclasses.

Hoe vinden we onze weg in een wereld die in crisis en in verwarring is? Roek Lips is in gesprek gegaan met inmiddels meer dan 100 bestuurders, wetenschappers, kunstenaars en andere mensen met een bijzonder verhaal, op zoek naar inspiratie en houvast. Al deze gesprekken zijn met camera vastgelegd. Door gebruik te maken van stijlvol gefilmde fragmenten zet Roek in deze interactieve masterclass aan tot reflectie en dialoog. Aan de hand van opgedane inzichten, persoonlijke ervaringen en inspirerende verhalen neemt Roek je mee en daagt je uit met prikkelende vragen.

Wie kies je om te zijn? Is een masterclass voor iedereen die op zoek is naar zelfkennis, inspiratie en reflectie op de vraagstukken van onze tijd. Socrates wist het al: we hebben de echte dialoog nodig om te ontdekken wie we zijn en hoe we ons tot de wereld om ons heen verhouden. Het stellen van vragen en het gesprek daarover zijn volgens hem uitgangspunten voor een zinvol leven.

Een masterclass die houvast biedt in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend is. Want ondanks alles wat er op je pad komt, is er altijd de vrijheid om te kiezen.

Het dagblad Trouw publiceert met regelmaat artikelen met verhalen uit de serie, die stuk voor stuk ‘best gelezen’ zijn. In oktober verscheen bij uitgever AmboAnthos het gelijknamige boek ‘Wie kies je om te zijn’. Kijk voor een impressie van een aantal fragmenten op: www.nieuweleiders.nl.

2-Green On - De leukste en meest productieve manier van werken

Nabij Mazar-i-Sharif, 15 maart 2020, 05.47 uur
In Afghanistan maakt commando Richard Bergmans zich klaar voor een capture or kill-missie ver achter vijandelijke linies. Op hetzelfde moment werken Joris en Daan in Ahdam met hun bedrijf Luscii keihard om 200.000 mensen in Europa en Afrika te ondersteunen in een strijd tegen de coronapandemie.

Wat hebben deze twee situaties met elkaar te maken? Ze zijn beide Green On. De operators van de special forces kunnen dankzij de Green On-principes bovenmenselijke prestaties leveren in levensgevaarlijke situaties. En dankzij Green On is Luscii het snelst groeiende healthtechbedrijf van Nederland, met een vierdaagse werkweek met fulltimesalaris voor iedereen. Met Green On stel je de kracht van mensen boven de processen. En dat werkt overal en altijd.
Daan Dohmen en Richard Bergmans schreven er een boek over wat direct op nummer 1 van de Managementboeklijst belandde.

In deze masterclass krijg je een unieke inkijk in de wereld van de Nederlandse Special Forces. In het eerste deel van de masterclass wordt je door Richard Bergmans meegenomen in een aantal verhalen over geheime operaties welke ze in vijandelijk gebied uit hebben gevoerd. Ook zoomt hij in op 2 a 3 Green On lessen uit hun boek. Een masterclass vol met concrete tips om zelf vandaag nog te beginnen met ’s werelds leukste en meest productieve manier van werken: Green On!

En in het tweede deel van de masterclass gaan we in groepen actief aan de slag met een opdracht. Een opdracht die ook worden uitgevoerd gedurende de selectie voor de Nederlandse Special Forces. Het is een briljante manier om een aantal zaken te testen/observeren. Op deze wijze krijg je een uniek inzicht in de werkwijze van de Special Forces.

3-Ontgroeven Heilzame effecten van ruwe behandelingen in organisaties

Elk boek over leiderschap, organiseren en management stelt de laatste decennia dat we ‘flexibel en wendbaar’ moeten zijn omdat onze omgeving ‘continu verandert’. Zo’n stelling is even waar als dat die nietszeggend is. Hoe vaak we dit soort beweringen ook blijven doen; de meeste mensen houden aversie tegen wanorde, instabiliteit, gedoe en onvoorspelbaarheid.

Daarom heeft de bijbehorende holle retoriek geen enkele betekenis als we er geen spannende en pijnlijke consequenties aan verbinden. ‘Ontgroeven’ is daarom een ongemakkelijke benadering geworden, want het ontneemt iedereen de mogelijkheid om zich te verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken en stappenplannen rondom organisatieontwikkeling.

Hoe kunnen organisaties en leiders zich ontwikkelen wanneer ze juist gebruik maken van het onverwachte en het ongeplande en de volatiliteit van alledag?

Om die vraag te beantwoorden, haalde Kees Tillema zijn inspiratie uit het werk van Nassim Taleb. Zijn gedachtengoed is gebaseerd op ‘antifragiliteit’. Organisaties die antifragiel zijn, worden sterker van wanorde.

De masterclass van Kees Tillema mist bewust de voorzichtigheid van een wetenschappelijke insteek. Je bent gewaarschuwd. De masterclass is vooral bedoeld voor mensen die creatieve risico’s willen nemen. Dus als je liever jongleert met tot niets verplichtend managementjargon, kan je dit keer beter niet komen.

4-Conflict eren. Conflict inzetten om verandering te veroorzaken

Kinderen gezond laten opgroeien en zich laten ontwikkelen ligt niet bij één speler; een metrolijn aanleggen door een dichtbebouwd gebied ook niet en de condities voor een duurzame samenleving creëren evenmin. We kunnen niet zonder samenwerking. Keer op keer blijkt echter dat samenwerken voor de betrokken spelers lastig is. Iedereen bekijkt vraagstukken vanuit een ander perspectief, we spreken verschillende talen en hebben verschillende belangen.

Desondanks moet je conflict niet vermijden maar juist opzoeken. Conflict is noodzakelijk, functioneel en levert de benodigde variëteit op. Shirine Moerkerken vertelt in deze masterclass hoe je conflict functioneel inzet bij het verder brengen van complexe maatschappelijke vraagstukken. En hoe je kunt ingrijpen bij een zogenaamd disfunctioneel conflict en dit kunt omzetten in een functioneel conflict. Shirine doet dit aan de hand van haar eigen ervaringen.

Ze laat je zo ontdekken hoe waardevol conflicten zijn en moedigt je aan er zelf mee aan de slag te gaan.

5-Het Grootste Kennisfestival van Nederland

In juni 2023 gaat het weer gebeuren. Het Grootste Kennisfestival van Nederland. We bouwen weer een echt festivalterrein op, waar je op zo’n 14 podia van groot tot klein van 13.00-21.00 uur kan kiezen uit meer dan 75 lezingen, workshops en muziek.

Het gaat allemaal plaatsvinden rondom de Gasfabriek in Deventer. Gebruikmakend van de prachtige bestaande gebouwen en uiteraard met grote en kleine tenten, theaterwagens, foodtrucks en een muziekpodium. Een hele mooie plek direct aan de IJssel.

En het programma? De laatste updates kan je steeds vinden op de website. Topsprekers over Innovatief Organiseren.  Er komt ook meer verdieping.  Door langere lezingen, waardoor je behalve geïnspireerd raakt, ook de diepte in gaat op een thema van je keuze. En we proberen ook jouw denkkracht aan te wenden om met elkaar, want we zijn vast weer met veel, bij te dragen aan (het begin van) de oplossing van een maatschappelijke opdracht.

6-Gelijkwaardig samenwerken – als elke stem telt

Hoe werken we samen op een manier die goed is voor álle betrokkenen? Voorbij polderen, meeste stemmen gelden of macht-over. En vooral voorbij wantrouwen en een cultuur waarin systemen belangrijker zijn geworden dan mensen. Hoe zou het zijn als elke stem in jouw team wordt gehoord?

Karien Dommerholt laat je zien hoe je met oog voor de menselijke maat effectief en plezierig kunt samenwerken.

In drie delen: Hart, Hoofd en Handen, leer je hoe je:
– gedoe in samenwerking duurzaam kunt veranderen;
– psychologische veiligheid in je team of organisatie creëert;
– met een praktische en bewezen aanpak direct zelf aan de slag kunt om alle stemmen te laten tellen.

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op