Online

Mini event

Jaap Peters en Mathieu Weggeman

Masterclass 'Menselijke Maat(werk)'

Een online masterclass van vijf modules, een aanvullend Webinar en twee nieuwe boeken

31 maart | 16.00 - 18.00

Geen toegang

Je hebt helaas geen toegang om deze content te bekijken. Heb je aan dit event meegedaan en zie je de content niet?
Log dan even in met je account waarmee je dit event gevolgd hebt.
Inloggen

Deze masterclass bestaat uit drie delen

  1. Toegang tot de online masterclass met maar liefst 5 online modules van elk 30 minuten van Jaap Peters die je op je eigen moment kan bekijken. Inclusief opdrachten na elke module.
  2. Deelname aan het live webinar op 31 maart (16.00-18.00 uur) met Jaap Peters en Mathieu Weggeman.
  3. De twee meest recente boeken: Goeie mensen mooi werk (van Mathieu, 2021) en Het gele Rijnlandboekje (van Jaap en Mathieu, in de loop van 2022).

In deze masterclass gaat Jaap Peters samen met Mathieu Weggeman in verschillende vormen op zoek naar menselijke maat(werk). Ze laten zien hoe organisaties gevangen zitten in de systeemwereld van harkjes, regels en procedures. De aansluiting op de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Rijnlands organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van een voor- en achterkant.


Waar regels zijn, is geen aandacht’.

Maatwerk zonder verantwoording is willekeur. In de 5 online modules en het webinar leggen Jaap Peters en Mathieu Weggeman haarscherp de vinger op de pijnlijke plek en laat zien hoe het ook kan. Stel dat ‘de organisatie’ niet veel meer mag zijn dan een hulpmiddel van professionals die samen hun werk goed willen doen? Moet het dan allemaal zo ingewikkeld? Is het management-discours wel van toepassing op de rechterlijke macht, de GGZ, de jeugdzorg, het sociaal domein, de ouderenzorg, scholen en universiteiten, etc.? ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’, schreef Leonard Cohen.

  • Je krijgt inzicht hoe je een organisatie vormgeeft zodat er wel ruimte is voor de menselijke maat (daar begint het mee);
  • Er is tussen de modules een programma beschikbaar hoe je met elkaar binnen je organisatie kunt oefenen. Jouw benen vinden achter het stuur van je auto hun weg zonder dat ze bewust individueel door je hoofd zijn ‘aangestuurd’. Je hebt het dan toch in ‘de vingers’;
  • Met een suggestie hoe je het aan kunt pakken in je organisatie: laten we dat noemen de volgorde der dingen; een van-plan. Denk er niet te makkelijk over: het is de essentie van onze rechtstaat. Iedereen heeft er – dagelijks – mee te maken.
  • En natuurlijk volop gelegenheid voor het delen van ervaringen: wanneer gaat het goed en wanneer blijkt het vooral lastig te worden en dan?

De inleiders professor Mathieu Weggeman en Jaap Peters hebben onze Rijnlandse bibliotheek de afgelopen 20 jaar goedgevuld. Dit jaar (2022) verschijnt het 4e (gele) Rijnlandboekje over ‘Vakmanschap en Menselijk Maatwerk’. Van de eerste drie boekjes werden samen 50.000 exemplaren verkocht. Dit duidt hoe dan ook op een niet onzienlijk interesse, maar dat geldt ook voor andere oneliners zoals ‘Terug naar de bedoeling’ van Wouter Hart (handel naar de geest van), de praktijk blijkt echter toch steeds weerbarstig en haalt bijna maandelijks het landelijk nieuws.

Waar regels zijn, is geen aandacht

Jaap Peters

Organisatieadviseur Jaap Peters studeerde Bedrijfskunde in Delft. Jaap is vooral bekend van zijn boeken ‘Intensieve Menshouderij’, ‘Bij welke reorganisatie werk jij?’, de Rijnlandboekjes die hij met Mathieu Weggeman schreef en het recente e-book ‘Nieuwe tijden, anders organiseren’.

De verhalen van Jaap worden steevast beoordeeld als herkenbaar en inspirerend. Niet gek voor iemand die put uit een rijke adviespraktijk met opdrachten in het onderwijs, de zorg, bij de nationale politie, gemeentes en in het bedrijfsleven.

Jaap vindt dat managers en stafdiensten vooral de vakmensen in een organisatie moeten ondersteunen in plaats van voor de voeten lopen. Het is een rode draad in al zijn verhalen.

Jaap Peters werkt bij DeLimes nieuw organiseren. Hij is initiatiefnemer van het kwartaalmagazine Slow Management.

 

Mathieu Weggeman

Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (www.tue.nl). Daarnaast is hij strategic associate van Squarewise, Amsterdam (www.squarewise.com) en voert hij een eigen praktijk als bestuursadviseur.

In zijn adviespraktijk houdt Weggeman zich onder meer bezig met het ontwerpen van de inrichting en besturing van professionele organisaties, het faciliteren van een innovatie- en kennisvriendelijke cultuur, de productiviteit van Werknemer 2.0 en het stimuleren van de esthetiek van werkprocessen.

Mathieu Weggeman is ingenieur, hoogleraar organisatiekunde aan de TU/e, bestuursadviseur, lid van de Raad voor Cultuur, van de RvT van Buurtzorg Nederland en van de RvC van Brainport Development in Eindhoven.

Opzet van het programma

Het programma bestaat uit twee delen:

Programma DEEL 1: Terug naar de menselijke maat
Een online masterclass met 5 online modules van elk 30 minuten van Jaap Peters die je op je eigen moment kan bekijken. Inclusief opdrachten na elke module.

Programma DEEL 2: Vakmanschap en Menselijk Maatwerk
Het live webinar op 31 maart 16.00-18.00 uur) met Jaap Peters en Mathieu Weggeman.

Programma DEEL 1: Terug naar de menselijke maat

Toegang tot de online masterclass van bijna 2 en half uur

Onderwerpen van de vijf modules online ‘Terug naar de menselijke maat’:

  • MODULE 1: Invoegstrook; Waarom we een gaaf land zouden kunnen zijn?
  • MODULE 2: De meeste mensen deugen, de meeste organisaties ook?
  • MODULE 3: Besturingsfilosofie en organisatie-inrichting
  • MODULE 4: Oefenen; … je leert niet zwemmen door er een praktijkboek over te lezen
  • MODULE 5: Elkaar in de ogen – kunnen – kijken

Je kan zelf kiezen wanneer je de online modules volgt: direct achter elkaar (liever niet dus, maar jij hebt de regie) of verspreid over verschillende dagen. De modules zijn namelijk van tevoren opgenomen in een opnamestudio. Na inschrijving ontvang je een code waarmee je direct toegang krijgt tot deze modules. De ervaring leert dat wanneer ‘het huiswerk’ tussen de modules in wordt gemaakt de effectiviteit van de Masterclass toeneemt en 5 modules in één keer zien is natuurlijk ook best lang.

Programma DEEL 2: Vakmanschap en Menselijk Maatwerk

Het live webinar op 31 maart 16.00-18.00 uur)

Mathieu en Jaap zullen in het twee uur durende webinar primair ingaan op vragen van de deelnemers. Daarnaast zal enerzijds op verhalende wijze ingegaan worden op de schoonheid van het werk ‘op de werkvloer’ (c.q. de voorste linie) inclusief voorbeelden van ontroerende vakdeskundigheid. We hebben dit o.a. gezien bij de ongekuiste afleveringen van Frontberichten (VARA/BNN) aan het begin van de coronacrisis. Anderzijds zal ingegaan op de organisatiekundige context waardoor die schoonheid ook een kans krijgt om daadwerkelijk tot wasdom te komen. De voorste linie moet immers de kans wel krijgen menselijk maatwerk te leveren en niet ingepakt worden onder een deken van regelgeving die geen enkele interpretatie toestaat. We spreken dan over de zes bouwstenen van een organisatie. Zijn die wel op orde en onderling congruent?

Tijdens het live Webinar delen Mathieu en Jaap hun inzichten en ervaringen van afgelopen jaren rond het onderwerp en kunnen uiteraard aanvullende vragen worden gesteld. In korte break-outs kunnen ervaringen worden gedeeld: wanneer gaat het goed en wanneer blijkt het vooral lastig te worden en dan?

Aanvullende literatuur

Je krijgt ook nog eens de twee meest recente boeken: Goeie mensen mooi werk (van Mathieu, 2021) en Het gele Rijnlandboekje (van Jaap en Mathieu, in de loop van 2022). Optioneel kunnen je ook het studieboek ‘Rijnlands organiseren’ (2021) voor 20 euro bestellen.

Nieuwsgierig? Lees hier alvast het dubbelinterview met Mathieu Weggeman en Jaap Peters over de unieke positie die wij in West-Europa (het Rijnland) hebben om echt goed te kunnen te organisatie: ‘Goeie mensen leveren mooi werk’.

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op