Caroline Koetsenruijter

Het agressiesymptoom van Nederland

• Ze hadden jou uit de buik van je moeder moeten snijden!
• Allemaal de brandstapel op!
• Jij moet je bek houden!

In haar lezing gaat bestsellerauteur en agressie-expert Caroline Koetsenruijter in op de agressiesymptomen van Nederland. Waarom scoort Nederland twee keer zo hoog op agressie tegen werkenden dan 14 andere Europese landen? Hoe verklaren we de jaarlijkse 3 miljoen agressie-incidenten in de klas, aan het bed en aan de balie? Waarom wordt er meer dan 6.000 keer per dag een buschauffeur, verpleegkundige, ambtenaar of winkelmedewerker geïntimideerd? Waarom melden onze professionals agressie niet meer? Herkennen we het überhaupt nog?

Nederland heeft te maken met ernstige verharding en verruwing in de samenleving. Dit maatschappelijke probleem wordt consequent neergelegd bij onze werkenden. Er wordt een persoonlijk probleem van gemaakt. Een verpleegkundige die een trap heeft gekregen moet zelf maar bepalen of ze dit meldt en steun bij aangifte is er niet. Professionals worden opgezadeld met schuldgevoelens over het doen van aangifte, zijn bang voor represailles en collega’s zeggen dat het erbij hoort.

De verantwoordelijkheid voor veilig werken hoort niet bij de laagste schalen worden teruggelegd. Het is een organisatieverantwoordelijkheid en het gaat dieper. Agressie ontstaat in een samenleving waar een gebrek aan zorgzaamheid is. Maatschappelijke grenzen worden niet gesteld. We kijken weg en zeggen ‘laat maar’. Als we dit niet aangaan blijven de klappen vallen aan het bed, in de klas en op straat.

Graag neem ik je mee in mijn bevindingen en geef ik mijn visie over wat er nú nodig is om dit tij te keren. Met kennis en inspiratie vanuit de Bonobo’s, de MeToo-beweging en Jacinda Ardern.

Haar boek is 1 van de 5 genomineerde boeken voor het Managementboek van het Jaar 2022

Deze sessie is mede mogelijk gemaakt door de mooie samenwerking met S2 Uitgevers.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op