Ben Kuiken

Organiseren vanuit waarde(n)

Ook het gevoel dat de manier waarop we organiseren steeds meer wordt gedreven door efficiency en beheersbaarheid? Maar wat te doen? Voor zijn promotieonderzoek bestudeert Ben Kuiken processen van betekenisgeving (sensemaking) en organiseren. Vanuit welke waarden doen we dat? Geven andere waarden misschien meer ruimte voor de professional en de menselijke maat? Tijdens het Kennisfestival deelt Ben zijn eerste inzichten. Een sneak preview.

Biografie

Filosoof, schrijver en ontregelaar. Denkadviseur, praatjesmaker en blogger. Initiatiefnemer van nieuworganiseren.nu en een groot fan van simpel organiseren.

 

‘Organiseren is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel organiseren’ (vrij naar J.Cruyff).

 

Hoe doe je dat dan, simpel organiseren? Begin bij het begin, zou ik zeggen, bij wat je wil bereiken. En probeer dat zo goed mogelijk te organiseren.

 

Simpel.

 

Zou je zeggen.

 

Maar waarom doen we dat dan niet? Misschien omdat we teveel bezig zijn met het middel, de organisatie, dat we tot doel hebben verheven? ‘De wereld verandert, dus moet de organisatie meeveranderen. Anders bestaan we straks niet meer.’ Is dat erg dan? Niet als de organisatie geen doel meer dient. Zou je zeggen.

 

Organisatiefilosoof

Ik denk, dus ik Ben. Als organisatiefilosoof stelt hij vragen. Ongemakkelijke vragen, soms. Over de zin van wat we doen, en of dat allemaal wel zin heeft. Wat is dat eigenlijk, zin? Is dat niet iets wat we gezamenlijk maken? Verandering is de enige constante, wist Heraclitus, maar wij  vinden dat maar niks. Wij verzetten ons met hand en tand tegen de tand des tijds, en willen het liefst dat alles blijft zoals het was.

 

Schrijver

Na zijn studie filosofie in Utrecht ging hij aan de slag als journalist. Hij werkte onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, Intermediair en Management Team. Daar bleef hij een aantal jaren hangen, en was ik een tijdje hoofdredacteur. Na mijn vertrek schreef hij een aantal boeken, waaronder De laatste manager, Fuck de Regels, De PRET-factor, Eerste Hulp bij Nieuw Organiseren en onlangs De Zinmakers. Het is wat hij het liefste doet: onderzoeken en schrijven.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2023 in Breda

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op