Dr. Steven C. van den Heuvel & Sylvana Rikkert

Het belang van hoop als veranderkracht voor transities: van denken naar doen

‘Hoop’ is een krachtige motivatie, zowel op individueel niveau alsook tussen mensen onderling, in organisaties en in de samenleving. Het gaat over een basishouding van vertrouwen in de toekomst; het is het vermogen een punt op de horizon te definiëren. Bovendien duidt hoop op het vermogen om ambitieuze maar tegelijkertijd realistische doelen te stellen. Daarnaast gaat het ook over het vermogen om verschillende wegen tot die doelen te onderscheiden – met andere woorden: het vermogen om met tegenslag om te gaan. Ook is er een relatie tussen hoop en innovatief vermogen en tussen hoop en sociaal kapitaal.

Deze hoop-kwaliteiten (optimisme over de toekomst, een actieve, ambitieuze houding, incasseringsvermogen, creativiteit en socialiteit) zijn van onmisbaar belang voor individuen, alsook voor organisaties en in de samenleving – ze beschrijven de houding van betrokken, pro-actieve burgers. Hoop is daarom een cruciale drijfveer én onmisbare veranderkracht voor het doen slagen van de verschillende grote transities waar we als samenleving voor staan.

In deze sessie schetsen we het belang van hoop; ook geven we concrete handvatten om met hoop te werken in grote en complexe transitie-processen; daarbij zullen we concrete voorbeelden geven, onder meer vanuit de contexten van landbouw en de gezondheidszorg.

 

Deze sessie is mogelijk gemaakt door onze samenwerking met Trendbureau Overijssel.

Biografie

The Hope Project onderzoekt hoe hoop werkt en hoe het kan groeien in profit- en not for profit organisaties en bij individuen. Al sinds 2016 zijn wij gegrepen door het fenomeen hoop en de kracht daarvan.

We zijn een interdisciplinair en internationaal team van hoop-onderzoekers; ook hebben we goede onderzoekssamenwerkingen, onder meer met de Erasmus Happiness Economoics Research Organization (onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam). We geven we invulling aan diverse trajecten in bedrijfscontexten voor het meten en beïnvloeden van hoop.

Voor meer info over The Hope Project: https://www.thehopeproject.nl/nl/voorpagina/

BEELD: Jonas Kaiser via Unsplash

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2023 in Breda

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op