Harrie Timmermans (Gemeentesecretaris Heusden)

De mensen voort helpen

Rijnlands in de praktijk bij de Gemeente Heusden. Als je gelijke gevallen gelijk wil behandelen, dan moet je ook ongelijke gevallen ongelijk behandelen. Je komt dan op de plek van het ongemak; de plek der moeite. Maar het is de plek van de ruimte, daar komt vakmanschap tot bloei en moeten antwoorden worden gevonden op lastige dilemma’s. De plek van het individuele en collectieve leren. De kwaliteit, de diepte, van dat onderlinge gesprek bepaalt in zekere zin de kwaliteit van leven in de gemeenschap. In Heusden doen ze dat vanuit de lens: ‘de mensen vort helpen’. Het idee is: maximum gezond verstand en een minimum aan bureaucratie. Precedentwerking is niet langer een vies woord!

Gelukkig kennen we in het recht de zogenaamde “hardheidsclausule”: als strikte toepassing van de regels leidt tot een volstrekt onredelijke uitkomst, heb je ruimte, ja zelfs de morele plicht om van de regel af te wijken. De voorbeelden liggen helaas voor het oprapen hoe we niet met die regels moeten omgaan. Harrie gaat in op de cultuur van professionele ruimte, het idee van menselijk dividend, de term ‘MogelijkMaken’, met twee benen in de samenleving staan vergt meer overleg, de BuurtBestuurt, openbaar bestuur is ook nabijheid, … cultuur volgt structuur, … mogelijk maken wat kan en aanpakken wat echt niet kan creëert vertrouwen in de rechtstaat in zijn overtuiging. Kortom: Harrie gaat in op hoe menselijk maatwerk handen en voeten te geven in een gemeentelijke omgeving.

 

 

Biografie

Harrie Timmermans is vanaf 1994 werkzaam in diverse rollen binnen de publieke sector, met als start het wethouderschap als jongste (23 jaar) wethouder van Nederland. Op dit moment is hij gemeentesecretaris in Heusden waar medewerkers niet ambtenaren, maar mogelijkmakers heten. Naast zijn rol bij meerdere gemeenten was Harrie ook 9 jaar de voorzitter van de supportersvereniging van PSV tot januari 2022.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2023 in Breda

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op