Sacha Spoor

Zijn controllers het geweten van de organisatie?

Controllers spelen een heel belangrijke rol in de besluitvorming, zij zijn een schakelpunt tussen directie/bestuur en de werkvloer en kunnen besluitvorming toetsen op ethische aspecten. Controllers worden daarom nogal eens gezien als ‘het geweten van de organisatie’. Het moet dan niet alleen gaan om de regels (vink) en compliance (vink), maar juist om de goede vragen te stellen, directie of medewerkers aan het denken te zetten en de dialoog. Samen een goede afweging maken en zoeken naar de beste oplossing.

Maar je kunt als controller ook ertegenaan lopen dat het ergens niet goed gaat; overtredingen van regels of zelfs (vermoedens van) integriteitschendingen. Wat doe je dan? Hoeveel morele moed toon je als controller? Een praktische bijdrage over ethische dilemma’s, morele moed en de rol van de controller.

Biografie

Sacha Spoor MBA (Nyenrode Business Universiteit), Boy Kunen Msc (compliance officer ABNAmro bank) en Max Wortmann Msc (directeur Wortmann Milieutechniek BV) hebben onderzoek gedaan naar vragen in het spanningsveld waarin de CFO zich bevindt. De bedrijfswaarden dienen ook voor een CFO leidend te zijn, maar hoe houd je daarin stand als de druk hoog oploopt? Hoe houdt de CFO het hoofd koel? Hoe blijft hij koersen op het eigen morele kompas, en op de waarden van de organisatie? Hoe kan de CFO zowel een financieel zakelijk leider zijn als het geweten van de organisatie met oog voor de strategie en waarden van de organisatie?Wat zijn de motieven en argumenten die financials hanteren bij besluitvorming bij dilemma’s in hun werk, op welke wijze worden besluiten genomen? Worden hierin ethische aspecten meegenomen, en in welke mate? Welke rol hebben de ethische aspecten in de besluitvorming en in hoeverre wegen deze mee? Een praktische keynote met discussie, interactie en verrassende inzichten.
Door Sasha Spoor, docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het Instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement (EIBE), Nyenrode Business Universiteit en Max Wortmann, directeur Wortmann Milieutechniek BV

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op