Jeroen Smit

Host op podium

Jeroen Smit zal als host op een van de grotere podia alles in goede banen leiden en de sprekers bevragen. Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van diverse bestsellers waaronder De prooi over ABNAmro. Hij studeerde Bedrijfskunde in Groningen en begon zijn carrière in de consultancy. Sinds 1990 schrijft hij over leiderschap in het bedrijfsleven. Als redacteur bij het Financieele Dagblad leerde hij dat wat je opschrijft moet kloppen en bij het Algemeen Dagblad dat journalistiek werk door zoveel mogelijk mensen gelezen moet worden. Smit zoekt daarom steeds het optimum tussen betrouwbaar en toegankelijk. In 1998 werd hij hoofdredacteur en uitgever van FEM/De Week. Hij gaf jarenlang colleges aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit en was van 2011 tot 2015 hoogleraar Journalistieke Vaardigheden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2005 geeft hij op Nyenrode colleges aan commissarissen in spé, onder de titel ‘board room dynamics’

Smit geeft regelmatig commentaar in DWDD, Pauw of Nieuwsuur en presenteert een maandelijkse column in Buitenhof. Hij was presentator van onder meer NOVA en Buitenhof en presenteerde de zevendelige documentaire serie ‘Leiders Gezocht’. Samen met Laurentien van Oranje schreef hij in 2016 het ‘kinderboek voor volwassenen’: ‘Nog lang en gelukkig.’ Met cabaretier Hans Sibbel maakte hij in 2017 het theatercollege: Bruto Nationaal Geluk.

In oktober 2019 verscheen ‘Het Grote Gevecht, Moed, overmoed en onvermogen bij Unilever’. Het boek is de opvolger van de bestsellers ‘Het Drama Ahold’ en ‘De prooi, blinde trots breekt ABNAmro’. Sinds de crisis van 2008 worstelen banken en het grote bedrijfsleven met een gebrek aan vertrouwen. Wat is hun bijdrage aan onze wereld?

Geld verdienen door het goede te doen; dat is het antwoord van Paul Polman. De CEO van het gigantische Unilever (vanaf 2009) gelooft dat juist multinationals de taak hebben om de grote vraagstukken van deze tijd op te lossen. Zij moeten zich duurzaam ontfermen over klimaatveranderingen, een leefbaar inkomen of plastic in de oceaan. Bedrijven die zeggen op de wereld te zijn om geld te verdienen hebben wat hem betreft geen bestaansrecht. De moedige pionier loopt te ver voor de troepen uit. Voor veel aandeelhouders en politici zijn dit soort duurzame ambities ingewikkeld ver weg, zij laten zich nog door dagkoersen regeren.

Het Drama Ahold en De prooi zijn 25 keer herdrukt. Van De prooi werden 275.000 exemplaren verkocht. Het Nationale Toneel maakte er een toneelstuk van. In 2013 presenteerde de VARA de gelijknamige driedelige televisieserie. Smit won verschillende prijzen. Het drama Ahold werd ‘management boek van het jaar’ en in 2006 kreeg het boek de prijs ‘het meest journalistieke boek van 2004-2005’. In 2010 kreeg hij voor De prooi de Machiavelli prijs.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op