Bram Bakker

Verslaving aan geld

ProgrammaBlokkenschema

19:00 - 19:40 | Admiraal

Verslaving aan geld is de meest voorkomende en minst herkende verslaving. Het is de onzichtbare motor achter grote maatschappelijke problemen: CO2-uitstoot, oorlogen, niet werkende medicijnen (opiaten!). Bram zal in een wervelend betoog zijn visie geven, maar ook een oplossing aandragen. Een optreden op Het Kennisfestival dat je niet mag missen. Aangekondigd door zijn zoon: Fimme Bakker, dus zorg dat je op tijd bent.

Biografie

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ InGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, varierend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling.

De laatste jaren van zijn loopbaan als psychiater werkte hij hoofdzakelijk in de verslavingszorg. Hij was medisch directeur bij een aantal verslavingsklinieken. Daarnaast had hij een eigen praktijk en werkte hij in teamverband mee in de behandeling van ‘onbegrepen lichamelijke klachten’ en ‘chronische pijn’.

Met Simon van Woerkom schreef hij een boek over Runningtherapie en organiseert hij al jaren een driedaagse cursus onder dezelfde titel, zie runningtherapie.nl. Sinds 2003 is Bram actief als publicist. Tot zijn succesvolste boeken behoren ‘Verademing’ (met Koen de Jong) en ‘Gevoelsarm’, waarin beschreven wordt waarom hij zijn registratie als psychiater liet verlopen. Zijn nieuwste boek Oud zeer deed veel stof opwaaien.

Momenteel werkt hij met een aantal partners aan het gezondheidsplatform ‘De Balanskliniek’ (zie de Balanskliniek). Dit platform biedt ondersteuning en de weg naar een hulpverlener bij medische of psychische problemen die een bestaande balans dreigen te verstoren, of zelfs al hebben verstoord.

In 2015 debuteerde hij in het theater met cabaretier Marjolijn van Kooten met het zeer succesvolle programma Geen paniek. Daarna volgde het programma Wat beweegt de hardloper? met Abdelkader Benali en Hans Koeleman. Hij heeft momenteel zijn eerste solo-theaterprogramma: De Balansfabriek.

Bram heeft twee zoons en een dochter.

Foto door Jerney Hakkenberg

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op