Ritzo ten Cate

Van smartphone-zombie naar glimlach-vrolijkheid

ProgrammaBlokkenschema

14:00 - 14:40 | Het Theater

We kennen allemaal de blik van mensen die verzonken zijn in hun smartphone. In de wachtkamer, in de trein, tijdens zo’n te lange vergadering waar te veel collega’s zijn aangeschoven voor zo’n agenda met te veel onderwerpen en niemand die echt de leiding neemt. Ze lijken elders te zijn. Sociaal kunstenaar Ritzo ten Cate legde hun blikken al in 2017 vast in zijn wereldberoemde fotoserie #CaughtintheApp en ging het gesprek aan. Nu in 2024 heeft hij een oplossing: glimlachmeditatie! Hij noemt het ook wel smilefulness. Volgens hem dé perfecte manier om je dag op te starten, als koffiebreak, voor na de lunch of om de dag af te ronden. Of… om de verbinding terug in je organisatie te brengen.

In zijn talk neemt hij je mee in zijn fotografisch onderzoek naar onze relatie met smartphones, legt hij uit waarom we er bijna allemaal regelmatig zo bij zitten (en ja, ook hijzelf nog steeds) en wat we daaraan kunnen doen. Hij nodigt je uit om niet weg te kijken als het ongemakkelijk wordt, niet naar die andere wereld te zappen als je je onrustig voelt, maar juist het contact met jezelf en de ander aan te gaan. Ontspan, adem in, adem uit, glimlach naar elkaar en ga dan na een tijdje het gesprek maar eens aan. En ja, dat ga je tijdens deze talk ook echt doen. En dat is heel even een beetje vreemd, maar daarna wel lekker. Wees gerust: Ritzo komt oorspronkelijk uit Drenthe en woont al jaren in Groningen, dus verwacht een gezonde nuchterheid.

Biografie

Ritzo ten Cate (Assen, 1977) loopt zijn nieuwsgierigheid, verwondering en opwinding achterna en doet daar iets mee. Vanaf zijn zestiende leidt dat tot ondernemingen en initiatieven. In 2013 zette hij de daklozenwandelingen van Groningen op en leerde zo de meest duistere kant van de samenleving kennen. De laatste jaren maakt hij steeds meer ruimte voor zijn werk als kunstenaar. Hij maakte bijvoorbeeld een fotoserie rondom smartphone-verslaving die wereldwijd viraal ging en schreef een roman gebaseerd op de jeugdverhalen van daklozen, die de basis vormde voor het winnen van de Nationale Onderwijsprijs. Met Levenswerk onderzoekt hij hoe je zo kunt leven dat je op elk moment klaar bent voor, vrede kunt hebben met de dood. Dat klinkt misschien wat heftig, maar het geeft hemzelf en anderen een fijne basis voor het leven. Ondanks de zwaarte van de thema’s in zijn werk, is Ritzo hoopvol en is-ie eigenlijk vooral bezig om de wereld samen leuker, blijer, mooier en beter te maken.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op