Online

Masterclasses

Aanmelding Masterclass

Hieronder vind je meer info over de zes masterclasses waaruit je er 2 kan kiezen. Geef hier aan welke 2 masterclasses je uit het aanbod van 6 masterclasses kiest en geef per gekozen masterclass aan op welk het tijdstip je de interactieve vervolgsessie met je collega’s volgt.

Voordat je kan kiezen uit de masterclasses moet je ook eerst nog even een account aanmaken (onderaan deze pagina) zodat je toegang hebt tot de gekozen masterclasses (of inloggen als je toevallig al een account hebt bij HetGrootsteKennisfestival).  Zodra je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd kan je je masterclasses kiezen en heb je toegang tot deze 2 gekozen  masterclasses. Deze kan je dan op je eigen moment bekijken.

In de masterclass Deep Democracy vergaar je kennis, inzichten en tools om écht goede gesprekken, de betere conflicten en de beste besluiten te faciliteren als gespreksleider in groepen. Frank Weijers neemt je in zes modulen mee langs alle aspecten van Deep Democracy. Je verwerft inzicht in de denkwijze die ten grondslag ligt aan deze aanpak en leert werken met de instrumenten die helpen om vrijmoedige, openhartige gesprekken te bevorderen in groepen. Zo kun jij ertoe bijdragen dat groepen hun volle potentieel gebruiken, op een plezierige, constructieve manier van mening verschillen – het betere conflict – en in staat zijn om de best denkbare besluiten te nemen: inclusief, met de wijsheid van zowel meerderheid als minderheden.

Nieuwe Tijden – Anders Organiseren

In deze online masterclass gaat Jaap Peters op zoek naar de menselijke maat. Hij laat zien hoe organisaties gevangen zitten in de systeemwereld van harkjes, regels en procedures. De aansluiting op de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Rijnlands organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van voorkant en achterkant.

Jaap legt haarscherp de vinger op de pijnlijke plek en laat zien hoe het ook kan. Stel dat ‘de organisatie’ niet veel meer mag zijn dan een hulpmiddel van professionals die samen hun werk goed willen doen? Moet het dan allemaal zo ingewikkeld? Is het management-discours wel van toepassing op de rechterlijke macht, de GGZ, de jeugdzorg, het sociaal domein, de ouderenzorg, scholen en universiteiten, etc.? ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’, schreef Leonard Cohen.

Het management-discours heeft ons sinds 1850 veel gebracht. Maar de grens, de limiet (de Limes) is bereikt, meer-van-hetzelfde gaat ons en onze (klein-)kinderen niet verder helpen. Hoe kunnen we de systeemwereld weer dienend maken aan de leefwereld? Dat is de vraag die zal moeten worden beantwoord. En er zijn gelukkig al praktische voorbeelden.

Hoe kan je op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aanboren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners of klanten stimuleren. Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen of bereikt worden door organisaties, instituten en overheden.

Conventioneel communiceren en toepassen van traditionele ‘burgerparticipatie’ met ‘the usual suspects’ levert minder en minder op, dat is duidelijk. Maar wat werkt er dan wel? Hoe betrekken wij onszelf bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie een nieuw soort samenleving aan het maken zijn Hoe voorkom je dat jouw organisatie voor 2030 ook een Kodak, Nokia, V&D of Kijkshop wordt?…

Ferenc van Damme is projectleider communicatie en participatie bij de provincie nOverijssel. Zijn doel is om een verbinding te leggen tussen het openbaar bestuur en de bevolking van Overijssel. Twee tot drie keer per week gaat Ferenc de boer op. Hij merkt dat alle ontmoetingen gaan over vier vragen: Wie zijn we? Wat willen we? Wie hebben we nodig? En wat bieden we? Taal is hierbij belangrijk, en bepalende woorden zijn volgens hem: openheid, vertrouwen, samen en gezond verstand.

Hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert.

We willen allemaal dat onze collega’s hun afspraken met ons nakomen, dat we kort en krachtig vergaderen (zonder dat kids voor afleiding zorgen of deelnemers op hun mobiel kijken), dat er direct gecommuniceerd wordt (dus geen geroddel) en dat iedereen eerlijk zegt wat hij vindt en doet wat-ie zegt. We denken dat het creëren van een aanspreekcultuur de oplossing is en vinden dat vooral zíj (mijn leidinggevende, de voorzitter, het MT, mijn medewerkers) elkaar vaker moeten aanspreken. Maar dat denken we allemaal. Per saldo verandert er niets en wordt gedrag waar we allemaal een hekel aan hebben op de werkvloer gewoon getolereerd. Inmiddels functioneert tachtig procent van de teams niet goed door een gebrek aan onderling aanspreken. Hoe komt het toch dat we onze mond er van vol hebben, maar het vrijwel niet doen? En hoe los je dat op? Gytha Heins deelt in deze interactieve masterclass haar conclusies en een aantal praktische oplossingen die wél werken.

Na de masterclass begrijp je beter waar dat ongemakkelijke gevoel vandaan komt als je anderen aan moet spreken. Je snapt waarom het nogmaals volgen van een feedbackworkshop geen enkele zin heeft en wat wel werkt. Daardoor zal je eerder en scherper de confrontatie met collega’s aan gaan en kun je anderen inspireren hetzelfde te doen.

Zin om je alvast in te lezen of jezelf in een test te vergelijken met de onderzoeksgroep? Kijk dan even op www.succesvolaanspreken.nl.

De 6 principes van leiderschap op afstand

En toen kwam Corona en in een klap gebeurde iets wat decennia lang voor onmogelijk werd gehouden, de grote Jenga-toren viel om. Een bizarre situatie. Je werk ziet er van de een op de andere dag totaal anders uit en dat brengt grote uitdagingen met zich mee. Niet makkelijk. Maar… er is ook een lichtpuntje. In een crisis is het alle zeilen bij zetten. Maar als dat lukt, dan krijg je de wind erin en kun je vanuit daar gaan ontdekken, gaan experimenteren.

Voortborduren op wat goed was, maar ook uitvinden hoe de dingen, die eigenlijk helemaal niet zinvol waren, beter kunnen. En dat is misschien wel waar deze tijd over gaat, wat we nu nodig hebben. Arjen Banach noemt het Remote Leiderschap. Hij gaat in deze masterclass in op de 6 principes van leiderschap op afstand. Radicale transparantie, Experimenteren, Meet frequent, Output gericht, Talent gedreven en Engage.

Ondanks dat je misschien nu niet in je vertrouwde werkomgeving zit hebben we al op heel veel plekken iets bijzonders zien gebeuren… Waar we eerst te horen kregen dat iets niets zomaar gerealiseerd kon worden, zien we nu dat het wel kan. We zijn in korte tijd met elkaar in staat gebleken bijzondere resultaten te behalen. Waarom? Omdat we buiten de gebaande paden onszelf opnieuw mogen uitvinden…Wat kunnen we daar nu en voor de toekomst van leren. Arjen Banach neemt ons in 6 modules mee.

Het best bewaarde geheim om teams vleugels te geven? Psychologische veiligheid.

Het zorgt voor een klimaat waarin onderling vertrouwen gekoppeld wordt aan vrijmoedigheid en het verlangen om verschil te maken.

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren.

Op basis van jarenlange praktijkervaring en een brede kennis van de wetenschappelijke literatuur geven Hans van der Loo en Joriene Beks in deze masterclass praktisch toepasbare handvatten om zelf en met je team stap voor stap toe te groeien naar een psychologisch veilig én vlammend werkklimaat.

[elementor-template id="30567"]

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op