Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Ben Kuiken

Doe eens wijs

In de masterclass Organisatiefilosofie helpt Ben Kuiken je om anders te denken, anders te kijken en anders te praten over organisatieproblemen. ‘Een organisatieprobleem is niet’, schrijft hoogleraar Mathieu Weggeman in zijn boek Provocatief Adviseren, ‘maar ontstaat door op een bepaalde manier naar de werkelijkheid te kijken’. Je kunt er dus ook anders naar kijken, anders over denken, anders over praten.

Jan doet negatief

Een voorbeeld: je loopt over de afdeling en er komt een collega-manager naar je toe. Hij zegt: ik heb een probleem met een medewerker. Laten we die medewerker Jan noemen. Jan, zegt deze manager, doet altijd zó negatief. Er is geen land met hem te bezeilen. Heb je niet wat tips?

Betrokkenheid

Dan kun je natuurlijk gewoon wat adviezen geven. Bijvoorbeeld: goh, heb je al eens met Jan gepraat? Maar natuurlijk heeft deze manager dat al lang gedaan, al verscheidene keren. Maar Jan blijft maar negatief doen. Je zou daarom ook kunnen zeggen: wat is eigenlijk het probleem? Wijst Jans kritische houding niet juist op zijn grote betrokkenheid? Misschien moet je Jan juist stimuleren om lekker negatief te doen. Het moet namelijk ook niet te gezellig worden op de afdeling. Of, een andere mogelijkheid: je vraagt: waarom moet jij dat oplossen? Kunnen de collega’s van Jan dat niet zelf?

Ja, maar

Dat zijn allemaal mogelijkheden om anders naar het probleem kijken, waardoor het minder een probleem wordt of het probleem zelfs helemaal verdwijnt. Dat klinkt natuurlijk makkelijk, misschien wel te makkelijk. Ik hoor de ‘ja, maars’ al in je hoofd opkomen. Het is ook niet mijn bedoeling om de problemen waar jij tegenaan loopt te bagatelliseren. Je kunt er behoorlijk last van hebben. Maar juist daarom gun ik het je zo dat je er ook eens anders naar kijkt, er anders over denkt, anders over praat. Want door je manier van denken, kijken en praten creëer je en vergroot je vaak je eigen problemen.

Denkbeelden

‘Het zijn niet de dingen die ons verwarren, maar onze denkbeelden daarover,’ zei de Romeinse filosoof Epictetus ooit. En wat dat betreft halen we onszelf nogal wat in ons hoofd. We zijn voortdurend bezig met… Ja, met wat eigenlijk? Waarschijnlijk nu met wat je vindt van dit verhaal. (Is het wat?) Of met wat je van je collega’s vindt. Met wat je denkt dat anderen van jou vinden. Wat ze van je verwachten. Doe ik het wel goed? Hoe heurt het eigenlijk?

Oordelen

We zijn met andere woorden continu aan het oordelen, over onszelf, over anderen, over de organisatie, over de kleding die je dochter vanochtend aan had, over Trump, de Brexit en de nieuwe baard van de koning… Best vermoeiend, eigenlijk. Zeker als je denkt, zoals we tegenwoordig nogal eens doen in organisaties: het kan beter. Continu verbeteren. Agile. Lekker flex. Goed is lang niet goed genoeg. Heb je een probleem? Aanpakken!

Lol

Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, want het heeft ons ook ver gebracht als mensheid. En als je er lol in hebt om voortdurend problemen op te lossen, dan moet je daar vooral lekker mee doorgaan. Maar als je nou denkt: kan het niet anders? Dan zou je heel goed de organisatiefilosoof kunnen gebruiken. De Organisatiefilosoof geeft je het filosofische gereedschap in handen om anders te denken, anders te kijken en anders te praten over organisatieproblemen. Gebaseerd op 2000 jaar filosofie, oftewel wijs-begeerte, de begeerte naar wijsheid.

 

Dus doe eens wijs, en gun jezelf deze masterclass.

dat kan hier https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/aanmelding-online-masterclasses/organisatie-filosofie-meld-je-aan-cloned-10066/

 

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

Heb je het druk? Heb je het gevoel dat je voortdurend achter de feiten aanholt?

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op