Online

Masterclasses

Agile Leiderschap

Rini van Solingen

Deze masterclass iets voor jou? Meld je dan direct aan. Voor een vast bedrag van 175,- euro (excl btw) heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Introductie

Kijk wanneer je wil

Goed om te weten dat je zelf kan kiezen wanneer je de online masterclass volgt. Je kan het vergelijken met een Netflix-serie. Je kiest zelf wanneer je de verschillende modules van de masterclass volgt, direct achter elkaar of verspreid over verschillende dagen. We hebben de masterclass namelijk van te voren opgenomen in een opname studio.

Agile wordt pas echt succesvol als agile teams eigenaarschap pakken en daadwerkelijk zelf verantwoordelijk zijn. Eigenaarschap en agile leiderschap zijn geen automatismen, maar kunnen wel heel goed gefaciliteerd worden. Dat vraagt natuurlijk wat van leiderschap. In deze masterclass gaat Rini van Solingen hier dieper op in en krijg je als leidinggevende veel handvaten en kaders hoe je dit kan aanpakken.

Want steeds meer organisaties stappen integraal over op ‘agile’. Dat lijkt in eerste instantie slechts het oppakken van een andere werkwijze. Na verloop van tijd blijkt echter altijd dat diepe wendbaarheid om een complete kanteling vraagt – en dus om een volledige transformatie van de hele organisatie: rigoureuze veranderingen in haar bestaande structuur en cultuur. De vraag is: hoe voer je zo’n bedrijfsbrede transformatie door? Hoe implementeer je die concreet in de praktijk? En wat zijn de randvoorwaarden en de valkuilen? En wat betekent dat voor jou als leidinggevende?

De reden dat de meeste organisaties agile integraal invoeren, is dat ze beter willen omgaan met de snelheid van verandering en dynamiek in de markt. Men vormt dan zelfmanagende multidisciplinaire teams die op een agile manier gaan werken. Deze stabiele teams werken in een vast ritme, nemen zelfstandig operationele beslissingen en leggen de focus op het leveren van de beste oplossingen aan hun klanten. Ze worden geacht verantwoordelijkheid te nemen voor dat werk en daarvoor voldoende ruimte te krijgen. Dit is cruciaal om echt wendbaar te zijn. Alleen als teams zich verantwoordelijk voelen, zullen zij continu zoeken naar de beste oplossing. Bij tegenslag wachten ze niet af en klagen ze niet, maar komen ze juist in actie. Het opbouwen van deze can-do-mentaliteit krijgt in de praktijk echter maar weinig aandacht. En dat is jammer, want teamvolwassenheid kan prima ontwikkeld en gestuurd worden. Hoe je dat doet als leidinggevende hoor je in deze masterclass.

Over de Spreker(s)

Rini van Solingen: Agile
Rini van Solingen (prof. dr. ir.) is spreker, schrijver, docent en ondernemer. Hij is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Daar leidt hij het onderzoek en onderwijs rond wereldwijd gedistribueerde softwareteams. Ook geeft hij regelmatig college aan Universiteit Nyenrode in masterclasses en MBA’s. Tevens is Rini CTO bij Prowareness, waar hij als strategisch consultant helpt bij het succesvol doorvoeren van Agile transformaties en het bouwen van Responsive Enterprises. Hij is een van de hoofddocenten van de masterclass www.Leading-Agile-Transformations.com.

Rini is auteur van een aantal managementboeken, waaronder De Kracht van Scrum (samen met Eelco Rustenburg), Scrum voor Managers (samen met Rob van Lanen), De Responsive Enterprise (samen met Vikram Kapoor) en De Bijenherder. Deze boeken zijn ook verschenen in het Engels en het Duits.

Voor een vast bedrag van 175,- euro een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Aanmelden
Module 1: Inleiding
Module 2: Agile leiderschap wat betekent dat?
 • Leidinggeven als een imker – hoe doe je dat?
 • Sturen via kaders -> Volwassenheid en Eigenaarschap
 • Definitie (en context) van succes
 • Praktijkvoorbeeld
Module 3: Leiden van agile transformaties
 • Transformationeel leiderschap – Transformaties stoppen niet
 • Valkuilen in transformaties
 • Agile transformatie-aanpak
 • Veel beslissingen/veranderingen zijn omkeerbaar (Gelukkig maar)
 • Praktijkvoorbeeld
Module 4: Agile opdrachtgeverschap
 • Agile in klant-leverancierrelaties
 • Omgaan met fixed-price
 • Wat te veranderen in contractering?
 • Praktijkvoorbeeld
Module 5: Agile strategie en besturing
 • Wat doe je als het groot wordt?
 • Afhankelijkheden tussen teams is grote bottleneck
 • Hoe maak je strategievorming wendbaar?
 • Praktijkvoorbeeld

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op