Boy van Droffelaar

Into the Wild voor innovatief leiderschap

In 2009 ging ik voor het eerst met een groep leidinggevenden die ik niet kende een week lang de wildernis van Zuid Afrika in met een rugzak en een tentje, zonder telefoon, gesprekken die ik voerde had ik alleen met mijn groepsgenoten ’s avonds bij het kampvuur.

Deze eerste trail maakte een onuitwisbare indruk op me. Je maakt in je leven weleens aangrijpende dingen mee, maar daarna holt alles weer snel verder. In Zuid-Afrika was er tijd om echt stil te staan en te reflecteren. Er was ruimte en rust om na te denken en vertrouwen om met anderen van gedachten te wisselen. Dat nestelt zich in je brein.

Bovendien kwam deze eerste trail op een bijzonder moment in mijn leven. Het was het begin van mijn pensioen na m’n hele leven in hoge functies te hebben gewerkt bij grote internationale ondernemingen. Ik liet het leiding geven achter me en ontdekte juist nu hoe een week lang levend in en met de natuur een enorme impact heeft op je persoonlijkheid én op je leiderschapsstijl.

Het was de aanleiding om als gepensioneerde te veranderen van leidinggevende naar onderzoeker. Tijdens een 8-jaar durend promotie-onderzoek heb ik gekeken naar het effect dat een trektocht door de natuur, zonder het gezelschap van familie of vrienden kan hebben op het leiderschap van mensen die aan het roer staan van grote organisaties. Dergelijke wildernis trails leveren mensen piekervaringen op, moments of impact zou je ze ook kunnen noemen.

In dit Moment of Impact deel ik met jullie mijn eigen ervaringen als leidinggevende en als onderzoeker naar de invloed die de natuur kan hebben op je leiderschapsstijl. Om jullie een beetje in de stemming te brengen, gebruik ik daarbij filmbeelden en foto’s van de prachtige natuur van Zuid Afrika

Biografie

Boy van Droffelaar is 73 jaar. Gedurende zijn werkzame leven was hij corporate executive bij grote bedrijven als AKZO, Randstad en SaraLee/DE. Na zijn pensionering ging Boy van Droffelaar leiderschapsreizen begeleiden in de ongerepte Afrikaanse natuur. In 2020 is hij gepromoveerd aan Wageningen University & Research op het proefschrift “The Impact of a Wilderness-based Training Program on Leadership Transformation”.

 

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.

Koop Tickets

Partners

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op