het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

Oude-binnenstad deventer

16 september 2021 | 10.00 - 18.00 uur

65 sprekers | 5 ARTIESTEN | 10 podia | Food & drinks

Podium

14:40 - 15:20

-

1Twente

Succesvolle digitale participatie

De vraag naar digitale participatie wordt steeds groter, maar hoe zet je een succesvol participatietraject neer? 1Twente neemt je mee vanuit hun journalistiek onafhankelijke rol. Als lokale omroep heeft 1Twente succesvolle onderzoeksprojecten in de Enschedese samenleving uitgevoerd, die zelfs landelijk aandacht hebben gekregen en prijzen hebben gewonnen. Met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is er een onderzoeksjournalistieke methode ontwikkeld onder de naam Serial Investigative Journalism, waarin participatie een hele belangrijke rol speelt.

Met deze methodiek heeft 1Twente grote lokale thema’s onderzocht en belicht, zoals waterbeheersing (Enschede aan zee), opkomstbevordering (Iktekenvoor80) en recentelijk een groot project rondom de armoede in de stad (Omarm Enschede).

Als kennispartner van de provincie Overijssel is 1Twente aanwezig op Het Grootste Kennisfestival om uit te leggen wat het idee is achter hun methodiek. Dit is de start van een serie Studio Sessies waar de partijen samen op basis van gecombineerde ervaringen gaan werken aan een blueprint voor digitale participatie. Het Enschede akkoord zal gaan dienen als casestudy om de lessen in de praktijk toe te gaan passen en samen te leren hoe je optimaal gebruik maakt van elkaars inzichten om tot een goede basis voor digitale participatie te komen.

 

Op de foto het MT van 1Twente (vlnr): Arjan Kremer, Flip van Willigen en Henk ten Harkel (fotograaf: Coen Krukkert)

Zoek de verdieping op met een online masterclass

Partners