het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

HAVENKWARTIER DEVENTER

11 JuNi 2020 | 13:00 - 22:00 uur

85 sprekers | 10 ARTIESTEN | 16 podia | Food & drinks

Podium

Buitenpodium

-

Zorgcentra De Betuwe

Bestuurder geeft stuur uit handen

‘Dus, wat werkt er nou precies niet? Zelfsturende teams of bestuurders die het stuur niet uit handen durven geven? Laten we ermee stoppen. Met het woord zelfsturing. Met het volgen van hypes omdat het hypes zijn. Met het plat slaan van succesvolle aanpakken tot een eenheidsworst die uiteindelijk bij niemand werkt.’ Dat schreven zes bestuurders uit de zorg vorig jaar  als reactie op enkele negatieve artikelen in de media – dat zelfsturing niet zou werken.

Een van die bestuurders is Ruth Maas van Zorgcentra De Betuwe, een organisatie in het Rivierengebied die zorg en diensten levert aan cliënten die thuis wonen, in een woning met zorg, in een van de negen zorgcentra of in een zorgappartement.

In 2014 introduceerde Maas het Rijnlands denken werken in haar organisatie, met zoveel mogelijk eigenaarschap bij de 800 medewerkers. Die werken nu in een 60-tal zelfsturende teams, zonder managers en met slechts twee directeuren en zijzelf als leidinggevenden. Belangrijkste doel: een kwaliteitsslag maken, na enkele incidenten en zelfs verscherpt toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Met groot succes. In de zomer 2018 gaf diezelfde inspectie Zorgcentra De Betuwe een dikke pluim op de hoed.

Ruth Maas, in 2019 uitgeroepen tot Rijnlander van het Jaar, komt samen met enkele medewerkers vertellen hoe die omslag tot stand is gekomen en welke hobbels daarbij moesten worden genomen.

Partners

Het Grootste Kennisfestival van Nederland is verplaatst naar

24 September 2020

Reeds gekochte kaarten blijven geldig