het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

Oude-binnenstad deventer

16 september 2021 | 10.00 - 18.00 uur

65 sprekers | 5 ARTIESTEN | 10 podia | Food & drinks

Podium

Capaciteit: 200 pers.

11:10 - 11:50

11:10

-

11:50

Jaap Peters

Een beetje Rijnlands werkt niet

Veel organisaties zitten gevangen in de systeemwereld van de hark (de standaard top down structuur), regels en procedures. De aansluiting op de realiteit van de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Helaas liggen de voorbeelden voor het oprapen hoe burgers worden vermalen door die systemen.

Rijnlands Organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van voorkant en achterkant. Of nog een stap verder: een soort werkgemeenschap gericht op de klant, niet zelden bestaand uit medewerkers van meerdere organisaties. Daarom spreekt Jaap Peters bewust over Rijnlands Organiseren, en niet over de Rijnlandse Organisatie.

Hij publiceerde diverse boeken over dit thema en benutte de coronacrisis voor het schrijven van het boek Rijnlands Organiseren, samen met samen met Jaap Jan Brouwer, Harold Janssen en Mathieu Weggeman. Een boek dat de achterliggende filosofie en de historische context van het Rijnlands model beschrijft, maar aan de hand van voorbeelden uit de praktijk ook laat zien dat het echt anders kan. Het Canvas Rijnlands Organiseren geeft bovendien handvatten om ook je eigen organisatie op een Rijnlandse wijze in te richten. Een boek voor iedereen die wil organiseren vanuit een collectieve ambitie, met oog voor de samenleving en de menselijke maat. Bovendien met een website ingericht voor het onderwijs.

Jaap Peters zal ingaan om de actualiteit en de schijnbare ‘revival’ van het Rijnlands model, onder andere in de politiek en het bedrijfsleven. Maar hij zal ook duiden dat het hoogste tijd is dat het niet bij mooie woorden blijft maar dat het Rijnlands denken en doen tot in de vezels van organisaties dient te reiken. Een beetje Rijnlands werkt niet.

Deze sessie is mede mogelijk gemaakt door de mooie samenwerking met Slow Management Magazine.

Zoek de verdieping op met een online masterclass

Partners