het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

16 juni 2022

13.00 - 21.00 uur

Deventer

75 sprekers | 5 ARTIESTEN | 12 podia | Food & drinks

13:20

-

13:40

Marije van den Berg

Stoppen, hoe dan?!

Waarom we in onze organisaties niet of slecht stoppen, dat houdt me al jaren bezig. En als ik er naar vraag krijg ik telkens weer nieuwe antwoorden, redenen en voorbeelden. Al dat niet-stoppen leidt tot veel overbodige ellende en tot te veel gedreven mensen die inmiddels moe en cynisch zijn. Dat kan anders. Ik heb van stoppen m’n werk gemaakt en neem je graag mee in het ambacht van stoppen.

Ik kan niet precies vertellen waar mijn nieuwsgierigheid naar ‘stoppen’ is ontstaan. Wel weet ik dat ik al bijna vijfentwintig jaar een kleine tatoeage heb van een zogenaamd ‘stopteken’ – zo’n typografisch tekentje dat aan het eind van een artikel in een tijdschrift staat. Gezet toen een relatie uit ging, waarna ik dacht: ‘Dat moet ik onthouden, dat stoppen soms pijn doet maar goed is.’ Ik heb een aantal keer ontslag genomen. Gestopt met roken, ooit, natuurlijk, wie niet. Ik heb stop-besluiten genomen in de lokale politiek. Stoppen vind ik wel iets hebben.

Het fascineert me dan ook mateloos hoe we in onze organisaties door kunnen gaan met dingen waarmee we “eigenlijk” willen stoppen. Of dat we iets helemaal nieuws bedenken – beleid, bijvoorbeeld, of een werkwijze – maar het oude nog blijft rondwaren in de organisatie, en soms zelfs het goede werk tegenwerkt. Al die energie (en dat geld) die je daarmee verspilt!

Stoppen kan, echt waar. Maar eerst moet je leren begrijpen waarom we denken dat het niet kan én moeten we leren inzien dat stoppen niet voor niets een werkwoord is.  Stoppen is voor iedereen een Moment of Impact waar je veel plezier aan gaat beleven!

 

Biografie

Marije van den Berg is stopstrateeg Haar motto: dode paarden moet je feestelijk begraven. Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen, vooral in het lokaal bestuur. Marije is een kampioen in het leuk, eenvoudig, aantrekkelijk en sexy maken van stoppen en schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is. Stop. is haar eerste boek en stond op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar 2021. De werktitel van haar nieuwe boek is De beleidsbubbel.

Partners