het grootste kennisfestival VAN NEDERLAND

16 juni 2022

13.00 - 21.00 uur

Deventer

75 sprekers | 5 ARTIESTEN | 12 podia | Food & drinks

14:00

-

14:20

Marije van den Berg

Stoppen, zo dus!!

In mijn eerste sessie op het Kennisfestival heb ik uitgelegd waarom het zo moeilijk is om te stoppen met ‘dingen’ in organisaties. Maar het kan zeker. Daarvoor heb ik een serieuze strategie ontwikkeld.  De stopstrategie: afremmen en afleren, beter te onthouden onder het motto ‘Dode paarden moet je feestelijk begraven’

De avond dat ik dit spreekwoord verzon was een Moment of impact voor mij. Ik was toen voorzitter van Stadslab Leiden, een platform voor lokale initiatiefnemers, en we hadden een tof project: het Stadsbad. We waren erachter gekomen dat het water in de Leidse grachten schoon genoeg was om in te zwemmen. En we wilden een zwembad in de gracht leggen. Een grote groep vrijwilligers ging ermee aan de slag. Een gerenommeerde architect tekende het bad. De leerlingen van het ROC zouden gaan bouwen. Er werden gesprekken in de buurt georganiseerd. Er was aandacht van de pers en we lagen goed bij de gemeente. Toch lukte het niet het bad voor elkaar te krijgen. De kerngroep trok en sleurde, maar de energie liep uit het project en uit de groep.

Op een gezamenlijke avond zijn we er officieel mee gestopt. Hoe goed het idee ook was, we gingen met het project niet verder. Het was een mooie avond waarin de kartrekkers bedankt zijn, en we voldaan naar huis gingen. ‘Dode paarden moet je feestelijk begraven’.  Hoe heerlijk was het om te stoppen.

In organisaties gaan we maar door met vage projecten zonder einde, met gewoonte-vergaderingen. We sleuren aan het dode paard, tegen beter weten in. Hoog tijd voor de stopstrategie, hoog tijd om te leren hoe je een dood paard feestelijk begraaft.

Biografie

Marije van den Berg is stopstrateeg  Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen, vooral in het lokaal bestuur. Ze ziet daar veel overbodige ellende en te veel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. Dat kan anders. Marije leidt je in in het ambacht van stoppen. Ze is een kampioen in het leuk, eenvoudig, aantrekkelijk en sexy maken van stoppen en schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is. Stop. is haar eerste boek en stond op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar 2021. De werktitel van haar nieuwe boek is De beleidsbubbel.

Partners