Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Interview met Peter Hoogeveen

De kern van Aikido is ook de basis van Psychologische Veiligheid

Hij is even rustig als strijdlustig. Hij is bovendien van vele markten thuis. Hij werkte als manager in grote en kleinere bedrijven. Maar daarnaast is hij vooral ook verwoed Aikido-beoefenaar. Een poosje geleden smolt hij beide domeinen tot een geheel en schreef daar het boek ‘Business Aikido’ over.  ‘Succesvol zijn dankzij krachtige principes uit de Japanse krijgskunst’- zo luidt de ondertitel. Het boek schopte het tot de shortlist van beste managementboeken in 2019. De grote, wijde wereld lag open voor hem… Totdat het coronavirus roet in het eten strooide.

Peter herinnert zich de dag nog als gisteren: op 16 maart was het bijltjesdag.  In één klap waren alle opdrachten weg. Alles geannuleerd. Rats! Verbijsterd keek hij om zich heen wat er gebeurde. Hij zag hoe collega’s zich razendsnel bekeerden tot het onlinegebeuren. Ook Peter verdiepte zich erin. Maar hij besefte al gauw dat zijn expertise juist gebaat was bij menselijke aanrakingen. Aikido is het verplaatsen en overbrengen van energie. Daarvoor moet je met elkaar in contact zijn. Hij zag niet in hoe dat in een 1,5 meter economie kon gebeuren. Tegelijkertijd zag hij hoe nodig het was om al die thuiswerkende mensen te leren om beter met hun energie om te gaan. Om nieuwe energie te krijgen en vast te houden. Met een paar andere coaches is hij zich toen gaan bezinnen op een alternatieve aanpak. Een aanpak, waarbij stokken een cruciale rol spelen. Ook is hij toen nieuwe werkvormen gaan bedenken waarbij je de Aikido-principes ook op afstand kunt toepassen.

De relatie met Psychologische Veiligheid? De aandacht voor het thema is volgens Peter Hoogeveen enorm. Terecht, stelt hij. Er wordt op het werk veel te weinig aandacht besteed aan een positief en veilig klimaat. De herinnering aan de pijn die hij voelde toen een directeur zijn vakgebied HR – en dus ook hem – ooit  kleinerend als ‘onbetekend’ af serveerde, is hem als een levende herinnering bijgebleven. Wat Aikido kan doen om bij te dragen aan psychologische veiligheid? Deze vechtsport is er bij uitstek op gericht om  energie op een positieve manier in te zetten. Het gaat om de juiste manier van  kracht zetten en een soepele en natuurlijke manier om met weerstanden om te gaan. Elkaar uitnodigen, met elkaar meebewegen, richting geven en elkaar vervolgens ook weer zorgvuldig loslaten. Dát is de kern van Aikido en is tegelijkertijd ook een basis voor psychologische veiligheid

Aan den lijve ervaren wat Aikido met name in coronatijd voor je kan betekenen? Kom dan naar het avondevent ‘Psychologische Veiligheid’ op 24 september in Deventer. Kaarten zijn hier verkrijgbaar: https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/boekenlab/

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

De kern van Aikido is ook de basis van Psychologische Veiligheid

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op