Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Kies een vorm die aansluit bij de inhoud

Best voor de hand liggend natuurlijk. In de veranderkunde is het al jaren een bekend principe “van A naar B, volgens de principes van B”. Dit wil zeggen dat je het proces om te komen tot de gewenste situatie, inricht op basis van elementen uit deze gewenste situatie.

Je staat dus stil bij waar je als de organisatie naar toe wil. Vanuit deze elementen (de principes van B) richt je het proces in. Dus handel direct in het veranderproces al hoe je morgen wilt dat de organisatie wordt. Wil je minder bureaucratisch worden, schrijf daar dan geen dik rapport over, maar hooguit een notitie van 1 A4’tje. Wil je bewegen naar zelforganisatie en autonomie van medewerkers? Richt dan geen strakke topdown project in maar pak het samen met de professionals op.
Als je naar de inhoudelijke onderwerpen kijkt bij veel kennisevents gaat het bijvoorbeeld om persoonlijk leiderschap, innovatief organiseren, zelforganisatie, wendbaar organiseren, teaming en werkgeluk. Je zou verwachten dat de vorm van het event aansluit bij deze thema’s maar in de meeste gevallen gaan de events inhoudelijk over autonomie en eigen keuzes maken maar is het events heel strak georganiseerd met minimale bewegingsvrijheid voor de deelnemers. Bij het plenaire programma in de grote zaal gaat er een bel of gong en is het wel de bedoeling dat iedereen dan naar de zaal gaat en kan je niet bij de bar blijven staan, ook niet als je daar net een waardevol gesprek had. Misschien overdrijven we wat maar we denken echt dat dat beter kan.
Het is in ieder geval een belangrijke reden voor ons geweest om al weer bijna 10 jaar geleden te beginnen met Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Omdat het thema ‘innovatief organiseren’ niet past bij een vorm als een traditioneel congres. Het vraagt om een vorm waarbij de deelnemers z’n eigen programma bepaalt en lekker kan zwerven over een festivalterrein en verrast worden door sessies waar je toevallig beland. Misschien ken je het wel van muziekfestivals: als je weer wegrijdt van het festival heb je het met je vrienden vaak over die act die je heel erg verraste. Waar je naar binnenstapte omdat het optreden waar je naartoe wilde vol wat. Die verrassing wilden wij ook..
En nog belangrijker: we wilden een event wat voelt als een uitje maar waar je ondertussen echt veel kan leren. Omdat we denken dat leren gewoon leuk kan zijn. Eigenlijk een event waar we zelf graag naartoe zouden willen en waarbij we aan het eind van de dag niet nog steeds veel energie hebben.

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

Kies een vorm die aansluit bij de inhoud

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op