Online

Masterclasses

Samensturing als organisatiefilosofie

Rianca Evers-den Ouden

Deze masterclass iets voor jou? Meld je dan direct aan. Voor een vast bedrag van 175,- euro (excl btw) heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Introductie

Kijk wanneer je wil

Goed om te weten dat je zelf kan kiezen wanneer je de online masterclass volgt. Je kan het vergelijken met een Netflix-serie. Je kiest zelf wanneer je de verschillende modules van de masterclass volgt, direct achter elkaar of verspreid over verschillende dagen. We hebben de masterclass namelijk van te voren opgenomen in een opname studio.

In deze online masterclass Samensturing neemt Rianca Evers je mee in de transformationele reis naar het totstandbrengen, herstellen en versterken van de essentiële verbindingen in je organisatie: de verbinding met de missie en met elkaar. Een opdracht die in deze roerige tijd misschien wel actueler is dan ooit. Nu veel gewoonten en structuren wegvallen, en daarmee voor veel mensen ook veel zekerheden, is het belangrijker dan ooit om te ervaren dat het goed zit met de meest belangrijke verbindingen in je organisatie.

Hoe is dat in jouw organisatie? Ervaar je dat mensen zich verbonden weten met de missie, dat ze echte ambassadeurs zijn van je organisatie? Of blijkt dat het in deze tijd toch tegen te vallen? En hoe is het met de verbondenheid onderling? Hoe gaat het met de samenwerking? In hoeverre is er nog een gevoel van samen nu je elkaar misschien maar weinig live ziet? Samensturing geeft je sleutels om juist in deze uitdagende tijd en onafhankelijk van tijd en plaats te werken aan het herstel en het versterken van verbindingen.

In deze masterclass gaan we in op de volgende thema’s. We ontdekken een goedbewaard geheim, namelijk de oorsprong van vrijwel elk organisatieprobleem. Stop met pleisters plakken en pragmatische oplossingen, ga terug naar de essentie en ontdek de kracht van essentiële verbindingen die voorzien in onze diepste menselijke behoeften. We zoomen in op ècht eigenaarschap, wat is dat eigenlijk en wat vraagt het van management en medewerkers? En nee, je kunt het mensen niet leren, eigenaarschap nemen of zo. Het is iets meer dan dat.. We ontdekken hoe de reis naar een samensturende organisatie eruit ziet: wat kom je tegen en hoe bed je de principes duurzaam in je organisatiecultuur? En tot slot zoomen we in op de veranderende rol van de leiders, erg belangrijk! Hoe verandert die rol gedurende het proces en welk leiderschap zien we in een samensturende organisatie?

Over de Spreker(s)

Rianca Evers-den Ouden (1978) is spreker, trainer, auteur en leiderschapscoach. Daarnaast is zij oprichter van Kenniscentrum Saminc BV, een netwerkorganisatie van trainers en adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in Samensturing.  In 2018 verscheen haar boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, dat werd genomineerd voor Managementboek van het jaar. Momenteel schrijft ze aan een tweede boek: Samensturing als besturingsfilosofie, over hoe je de gehele organisatie congruent inricht volgens samensturingsprincipes. Haar missie is te zorgen dat mensen en organisatie doen waarvoor ze bestemd zijn, niet langer gehinderd door de beperkingen die ze zichzelf opleggen of die het systeem hen oplegt, maar vanuit de essentiële verbinding met elkaar en de missie, en met oog voor ieders kwaliteiten. In het bijzonder staat ze leiders bij in deze fundamentele transformatieprocessen, zodat zij vanuit een aansprekende visie hun leiderschap op authentieke en dienende wijze vormgeven, en worden tot de betekenisvolle leiders die we in het nieuwe tijdperk nodig hebben.

Voor een vast bedrag van 175,- euro een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Aanmelden
Module 1: De essentie van Samensturing

Veranderen kun je op heel veel manieren doen. Het aantal modellen en methoden dat je kunt inzetten voor een diversiteit aan organisatievraagstukken is onvoorstelbaar groot. Maar hoe ga je terug naar de essentie? Samensturing gelooft dat ten diepste elk organisatieprobleem voortkomt uit een gebrek aan verbondenheid aan elkaar en aan de gezamenlijke missie. Hoe dat zit, leer je in deze module.

Module 2: Eigenaarschap, maar dan anders

Als we spreken over eigenaarschap hebben we het vaak over iets wat we mensen denken te kunnen leren. Volgens Samensturing is eigenaarschap daarentegen veel meer een product van essentiële verbindingen en de realisatie daarvan een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij niet zelden de leiders het werkelijke eigenaarschap bij medewerkers in de weg staan. In deze module leer je hoe je dat doorbreekt en komt tot ècht eigenaarschap.

Module 3: Het transformatieproces

Samensturing, eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid zijn geen elementen die zomaar vanzelf, van onderop ontstaan als je dingen begint los te laten. Het realiseren van Samensturing is een gezamenlijk transformatieproces waarin managers en medewerkers oude systemen en structuren loslaten en vanuit nieuwe verbindingen vanuit gezamenlijkheid bevlogen en effectief hun werk inrichten. In deze module nemen we je mee in de transformationele reis naar een samensturende organisatie.

Module 4: Wat vraagt het van de leiders?

De grootste transformatie is voor de leiders, zeggen we wel eens bij Samensturing. Ja, leiderschap is en blijft nodig in een samensturende organisatie. Sterker nog, de meeste leiders in een samensturende organisatie ervaren hun rol als meer betekenisvol dan ooit. Maar je rol als leider gaat wel behoorlijk veranderen. In deze module leer je wat het van jou als leider vraagt om Samensturing te realiseren.

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op