Online

Masterclasses

Stopstrategie voor organisaties

Marije van den Berg

Deze masterclass iets voor jou? Meld je dan direct aan. Voor een vast bedrag van 175,- euro (excl btw) heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Introductie

Kijk wanneer je wil

Goed om te weten dat je zelf kan kiezen wanneer je de online masterclass volgt. Je kan het vergelijken met een Netflix-serie. Je kiest zelf wanneer je de verschillende modules van de masterclass volgt, direct achter elkaar of verspreid over verschillende dagen. We hebben de masterclass namelijk van te voren opgenomen in een opname studio.

Gewoonte-vergaderingen, benauwende bureaucratie, manisch monitoren of reorganisaties zonder einde. Vage projecten die maar voortduren. Geen organisatie lijkt eraan te ontkomen: dingen die niets opleveren en wel veel energie en geld kosten. Het werkt niet goed en we raken er uitgeput en cynisch van. En toch gaan we ermee door.

We sleuren aan het dode paard, tegen beter weten in. Zou het niet heerlijk zijn als we in onze organisaties goed zijn in stoppen? Dat het ook eens mínder wordt, en niet altijd maar meer?

Over het starten en uitvoeren van beleid, veranderingen, procedures en projecten zijn boekenkasten vol geschreven. Over het succesvol stoppen daarvan niet.Vreemd, vond Marije van den Berg en schreef het boek ‘Stop, Stopstrategie voor organisaties’ (Shortlist Managementboek van het Jaar 2021).

Waarom gaan we in onze organisaties maar door met dingen waarmee we ‘eigenlijk’ willen stoppen? En hoe lukt het ons wel? Want zou het niet heerlijk zijn als we in onze organisaties goed zijn in stoppen? Dat het ook eens minder wordt, en niet altijd meer. Of zoals Jaap van ’t Hek in het boek zegt: ‘Iedere gek kan nieuwe dingen bedenken, dat is niet strategisch! Weten waar je mee gaat stoppen, dat is pas moeilijk.’

We willen wel vaak stoppen, maar weten niet hoe. Daar gaan we deze masterclass verandering in brengen.

  • Herken de mechanismes die jullie maar doet doorgaan
  • Rem af en waardeer dat je niet weet ‘wat nu’
  • Ga stoptekens zien
  • Bepaal preciezer waar je mee moet stoppen
  • Benut de kracht van een goed afscheidsritueel
  • En word een aflerende organisatie.

Kortom, inspirerende aandacht voor het meest verwaarloosde thema in eigenlijk alle organisaties: stoppen.

Over de Spreker(s)

Het motto van Marije van den Berg: dode paarden moet je feestelijk begraven. Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze vooral publieke organisaties rondgelopen. Ze ziet daar veel overbodige ellende en te veel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. Dat kan anders.

Marije leidt je in in het ambacht van stoppen. Ze is een kampioen in het leuk, eenvoudig, aantrekkelijk en sexy maken van stoppen en schudt hard aan je overtuiging dat stoppen per definitie verliezen is.

Stop. is haar eerste boek. Het belandde binnen no time in de top 10 van Managementboek.nl en stond op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar 2021. ‘Stop.’ is ook een veelbeluisterde podcast op BNR Nieuwsradio. Op dit moment werkt ze aan haar nieuwe boek met als werktitel De beleidsbubbel.

Voor een vast bedrag van 175,- euro een jaar lang onbeperkt toegang tot alle 42 online masterclasses.

Aanmelden
Module 1: Stopstrategie: wat is is en waarom het nodig?

Eerst maar eens tot ons laten doordringen waar stoppen over gaat. Marije neemt je in niet en slecht stoppen en typische stoppers die ook in jouw organisatie rondlopen.

Module 2: Waarom het niet gek is dat we doorgaan… want er zijn talloze mechanismes die zorgen voor doorgaan.

Talloze – helaas herkenbare – mechanismes waardoor stoppen zo moeilijk is. Want je bent niet gek als het niet lukt. Maar als je weet hoe het werkt, kun je er wel beter in worden!

De stopstrategie

Module 3: Afremmen / Stoptekens en Achterom kijken / RIP

De eerste twee stappen van de stopstrategie.

Afremmen om stoptekens te kunnen zien. Wat voor stoptekens zijn er eigenlijk, en hoe is dat bij jou?

Achterom kijken gaat over preciezer bepalen waar je mee stopt. Om het kind niet met het badwater weg te gooien, te weten wat echt weg kan, en om preciezer bepalen waar je schoonmaakwerk moet doen om echt goed te kunnen stoppen.

Module 4: Afscheid / Rationele rituelen, Afleren / Joppiechips en Afronden / Start met stoppen

De kracht van rituelen benutten: afscheid hoort bij goed stoppen.

Het leukste want moeilijkste van stoppen: afleren. Hoe word je een aflerende organisatie? Een stukje over joppiechips 🙂

Afronden door te starten met stoppen.

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op