Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

AI – Van Trend naar Toepassing in de Werkplek

Interview met Arjen Banach (geschreven door AI Tool CARV)

Zoals ik in mijn eigen versie van dit interview aangeef liet Arjen tijdens ons gesprek een AI tool meelopen om notulen te maken. Maar CARV, zoals de tool heet heeft ook een functie waarin je net als in ChatGPT opdrachten kan geven. Dat hebben we gedaan, we vroegen namelijk om het interview uit te werken. De opdracht die we gaven was: Schrijf een interview verslag van 1250 aantal woorden over hoe Arjen naar het onderwerp AI kijkt met een spannende vooruitblik op zijn lezing bij Het Kennisfestival. Op deze pagina lees je het resultaat. Op deze interview-sectie van onze website lees je ook mijn eigen uitwerking. Leuk om eens te vergelijken dachten we. Eerlijk gezegd is natuurlijk wel bekend dat je een AI uitwerking altijd even langs moet lopen en met een ‘menselijke touch’ wat aanpassingen moet doen om het -denk ik- makkelijk snel te verbeteren. Maar voor het vergelijk, hebben we het nu helemaal gelaten zoals het er in een paar minuutjes uitrolde….

“De toekomst ligt in handen van degenen die de potentie van AI begrijpen en er praktisch mee aan de slag gaan.” – Dit zijn de woorden van Arjen Banach, een organisatiecultuur-expert, die ik sprak over de invloed van AI op onze arbeidspraktijken en hoe we deze ontwikkelingen kunnen inzetten om ons werk zinvoller en efficiënter te maken.

AI in het Werkveld: Meer dan een Trend

Vol enthousiasme beschrijft Arjen hoe AI een transformatie in het werkveld teweeg kan brengen. Arjen is van mening dat we aan de vooravond staan van een nieuwe manier om ons werk te structureren, waarbij AI niet onze positie inneemt, maar ons helpt onze werkzaamheden op een hoger niveau te tillen. Het idee is niet om AI te zien als een concurrent, maar als een collega die ons onmisbare ondersteuning kan bieden.

Persoonlijke Ervaring: AI Toegepast

Arjen deelt zijn persoonlijke ervaring met AI, met name de chat GPT-functie, die hij al heeft geïntegreerd in zijn eigen workflow. Zo heeft hij gemerkt dat AI kan helpen bij het genereren van ideeën, zoals het bedenken van creatieve namen voor zijn nieuwe radioprogramma. In dit gevoel stelt Arjen dat AI een welkome gast is aan de brainstormtafel.

De Organisatiecultuur: AI als Culturele Fit

Arjen, die gespecialiseerd is in organisatiecultuur, benadrukt dat het belangrijk is om binnen de huidige cultuur van een organisatie de brug te bouwen naar het gebruik van AI. Hij stelt voor om klein te beginnen, met toepassingen die nuttig zijn voor je huidige taken, en om dan geleidelijk te experimenten en uit te breiden naar meer geavanceerde hulpmiddelen.

De Voorbereiding op het Kennisfestival

Met het Kennisfestival in Breda in het vooruitzicht, bereidt Arjen een lezing voor die niet alleen het concept van AI zal ontrafelen, maar vooral hoe we AI kunnen adopteren op een pragmatische en laagdrempelige manier. Hij wil dat deelnemers weglopen met concrete tools en tips om de volgende dag al te beginnen met het toepassen van AI in hun werk.

Toekomstvisie en Waarschuwingen

Arjen schetst een toekomst waarin AI bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen en het verbeteren van onze algehele werkervaring. Tegelijk waarschuwt hij voor de gevaren van AI wanneer grote techreuzen aan de knoppen zitten. Hij benadrukt de noodzaak van een ethische benadering waarbij de gebruiker de controle houdt.

AI & Privacy: Een Gevoelig Punt

Terwijl AI veel potentieel heeft, bespreken we de gevoeligheid rond privacy en auteursrechten. Arjen geeft toe dat dit pijnlijke punten zijn, maar benadrukt dat we deze niet moeten gebruiken als een excuus om te stoppen met innovatie. Hij gelooft in kennisdeling als de ware macht achter vooruitgang.

De Rol van AI in Overheidsorganisaties

Arjen beschrijft zijn ontmoetingen met overheidsorganisaties en hoe AI daar dienst kan doen als een efficiëntieverbeteraar die werkdruk kan verlichten en werkprocessen kan stroomlijnen. Hij spreekt uit ervaring dat dit niet theoretisch is – AI kan daadwerkelijk leiden tot een aanzienlijke tijdswinst.

De Impact van AI op Communicatie

In zijn gesprek met mij benadrukt Arjen ook hoe AI onze communicatie kan verbeteren en vereenvoudigen. AI-notuleringshulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat we ons beter kunnen concentreren op de inhoud van vergaderingen, terwijl AI de essentie kan destilleren voor toekomstige referentie.

Een Oproep tot Actie

Arjen beëindigt het interview met een oproep tot actie: we moeten AI niet vrezen, maar omarmen en de vele beschikbare hulpmiddelen benutten. Zijn lezing tijdens het Kennisfestival belooft een spannende vooruitblik te geven op hoe we kunnen deelnemen aan en profiteren van de AI-revolutie in onze dagelijkse werkzaamheden. Als organisatiecultuur professional is Arjen Banach gepassioneerd over de rol die AI kan spelen in het vormgeven van ons werk. Met een lezing die zowel inzichtelijk als applicatief belooft te zijn, is Arjen’s presentatie op het Kennisfestival in Breda een niet te missen evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in de praktische toepassing van AI in hun organisatie.

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

De prompt was: Schrijf een interview verslag van 1250 aantal woorden over hoe Arjen naar het onderwerp AI kijkt met een spannende vooruitblik op zijn lezing bij Het Kennisfestival.

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op