Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Hoe zet je online masterclasses effectief in binnen je team of organisatie?

Hoe zet je online masterclasses effectief in binnen je team of organisatie?

In maart 2020 zijn we gestart en ondertussen zijn er al meer dan 40 online masterclasses van circa 2 uur beschikbaar. Echt een schat aan kennis, inspiratie en de nieuwste inzichten over organisatie en teamontwikkeling, (persoonlijk)leiderschap, bestuurlijke vernieuwing en innovatie.

En ondertussen weten we ook steeds beter hoe je ze als organisatie of als team goed kan inzetten.

Zo maar een aantal voorbeelden van het gebruik ervan:

  • Een grotere overheidsorganisatie selecteerde 6 masterclasses die goed aansloten bij hun strategie. Alle leidinggevenden kozen er zelf steeds 2 uit deze reeks van 6. En bespraken die in een Teamsessie onder begeleiding van een procesbegeleider met collega leidinggevenden die dezelfde masterclass bekeken. Ze gingen in gesprek rondom vragen als: wat waren de belangrijkste leerpunten? Wat doen we als organisaties goed? En waar kunnen we nog in verbeteren? Ook andere praktijkvragen die aansluiten bij deze masterclass kwamen aan bod.
  • Een flink aantal teams volgde samen een serie, die ze zelf selecteerden of die we voor hen samenstelden (bijvoorbeeld ‘bouwstenen voor topteams’) en gingen daarover met elkaar in gesprek. Maandelijks een masterclass die eerst individueel bekeken werd en waarover eind van de maand een goed gesprek gevoerd werd met het team.
  • Een aantal organisaties organiseerde een serie van 5 masterclasses voor haar relaties en klanten.. Met als start een Teamsessie met de deelnemers om elkaar te leren kennen. Daarna volgde iedereen zelf op hun eigen moment dezelfde masterclass en deze werd steeds na drie weken besproken in een gezamenlijk Teamsessie.
  • Tijdens verschillende kennisfestivals of andere eigen online events werden online masterclasses als programma-onderdeel aangeboden. Vaak met als afronding een live Q&A met de betreffende spreker.

Hieronder op basis van onze ervaringen nog wat tips:

  • Creëer een deadline: een online masterclass kan elke individuele deelnemer natuurlijk op zijn of haar eigen moment bekijken. Maar net als met een goed nieuw managementboek, het vraagt wel even discipline om daadwerkelijk te starten. Wat goed werkt is het creëren van een deadline. Bijvoorbeeld door op een bepaalde datum in je team of met collega’s de bekeken masterclass samen te bespreken. Dat motiveert om ‘m voor die datum daadwerkelijk bekeken te hebben.
  • Bespreek de masterclasses met je team of collega’s.
  • Het heeft echt meerwaarde om samen de inhoud van de masterclass te bespreken en direct te koppelen aan de dagelijkse praktijk binnen jouw organisatie of team. Zo creëer je gezamenlijke taal in de organisatie.
  • Stel zelf een serie samen voor je organisatie. Ondertussen is het aanbod dusdanig dat er voor elke organisatie zeker een mooie serie te maken is die past bij jullie ambitie en strategie. Uiteraard denken we graag mee.

Hier vind je alle 40 online masterclasses op een rijtje 

Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jou organisatie? Bel of mail ons even

Rudie Jansman 06-53370667

rudie@hetgrootstekennisfestival.nl

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

‘Lessons learned’

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op