Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Reset moment voor organisaties. Wat Start je, wat versnel je, wat stop je?

Wat Start je, wat versnel je, wat stop je?

Er is veel aandacht voor de (gedeeltelijke) terugkeer naar fysieke werkomgeving en hoe het ‘nieuwe normaal’ qua samenwerken er uit gaat zien. Dit is volkomen te begrijpen. Nog belangrijker is wat organisaties gaan doen en wat niet meer! We namen een online masterclass op met Frans van Loef over stoppen met stapelen om scherper te kunnen focussen en capaciteit optimaal te benutten. In dit blog omschrijft Frans de invloed van het (after) corona tijdperk.

Nog belangrijker is wat organisaties gaan doen en wat niet meer!

Het Coronatijdperk dwingt organisaties tot snelle aanpassingen. Hoe voorkom je dat dit tot stapelgedrag leidt (nog meer initiatieven /activiteiten erbij zonder dat er zaken af gaan) wat juist vertraagt en overbelasting versterkt van mensen? Doe dat snel en effectief waardoor je direct capaciteit (talent & tijd) en budgetten (geld) verplaatst naar de (vernieuwde) topprioriteiten in de organisatie!

Situatie

  1. Corona en de verwachte verslechterende economische situatie dwingen organisaties tot directe aanpassingen en het doen van een strategische check. Wat direct tot extra werk leidt (o.a. scenario’s bedenken / toetsen / nog meer data verzamelen).
  2. Het remote werken is super snel genormaliseerd met de nodige uitdagingen en vele positieve effecten. Een belangrijk effect is dat mensen veel makkelijker keuzes maken (i.p.v. te af te wachten op overleg/opdracht) en accepteren dat er sneller beslissingen worden genomen. Zolang dit transparant en helder wordt gecommuniceerd.
  3. De toegenomen onzekerheid vraagt om veel meer duidelijkheid vanuit de top van organisaties waar we wel/niet mee aan de slag zijn en wat nu prioriteit heeft. Weet iedereen in jouw organisatie waar nu de focus ligt?

Uitdaging

  1. Het extra werk komt bij de meeste organisaties boven op het bestaande werk. Waardoor aandacht nog meer versnipperd wordt en overbelasting op de loer ligt. Of verdwijnt er spontaan werk in jouw organisatie?
  2. We hebben de neiging om in tijden van toenemende onzekerheid juist meer te focussen op veilige/vertrouwde zaken dan op nieuwe onzekere activiteiten.

 Oplossing

  • Slimmer kiezen
  • Stoppen met stapelen

In de komende perioden gaan we stap voor stap weer meer naar kantoor en wordt steeds duidelijker het ‘nieuwe normaal’ er uit gaat zien in de praktijk. Er zijn veel zaken die op dit moment binnen organisaties geen aandacht krijgen. Wat ga je doen, deze toch weer proberen op te pakken of laat je deze gaan en maak je echt ruimte voor wat er bij is gekomen?

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hier info over de online masterclass stoppen met stapelen van Frans van Loef:

https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/masterclass/stoppen-met-stapelen-frans-van-loef/

 

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

Reset moment voor organisaties. Wat Start je, wat versnel je, wat stop je?

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2024 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op